ua en ru

В Іспанії затримано німецького письменника на вимогу Туреччини

В Іспанії затримано німецького письменника на вимогу Туреччини Фото: Доган Аханлі (tr.wikipedia.org)

Німецького письменника турецького походження Догана Аханлі затримано в одному з готелів Гранади

Поліція Іспанії 19 серпня 2017 року затримала німецького письменника турецького походження Догана Аханлі в одному з готелів Гранади. Причина затримання - кримінальне провадження проти Аханлі в Туреччині, передає DW.

Зазначено, що Анкара оголосила письменника в розшук по лінії Інтерполу. При цьому, в чому саме його підозрюють поки не повідомляється.

За словами адвоката Аханлі, в посольстві Німеччини в Мадриді знають про затримання. Він назвав затримання "цілеспрямованим полюванням турецького уряду на критично налаштовані уми в Європі". Поки що ні адвокат, ні дипломати не змогли зв'язатися з письменником.

Водночас у МЗС ФРН повідомили, що налагоджують із цього приводу зв'язок з іспанськими дипломатами.

Як повідомляється, після виїзду з Туреччини в 1991 році Доган Аханлі проживає в німецькому Кельні та має винятково німецьке громадянство. Аханлі неодноразово публічно критикував турецьку владу. Серед тем його текстів - геноцид вірмен в Османській імперії на початку ХХ століття та категорична відмова офіційної Анкари його визнавати.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган закликав співвітчизників, які проживають у Німеччині, голосувати проти "ворогів Туреччини" з партії канцлера ФРН Ангели Меркель і її союзників.