ua en ru

Вилучення з кодексу про адмінправопорушення покарання за недодержання екологічних вимог призведе до техногенних катастроф, - ВЕЛ

Вихолощення функцій державної екологічної експертизи, як того пропонують автори законопроекту «Про удосконалення дозвільної системи у будівництві», розробленого Міністерством регіонального розвитку та будівництва України, може призвести до виникнення надзвичайних ситуацій у державі. Про це йдеться у відкритому листі до Президента Віктора Януковича та прем'єр-міністра Миколи Азарова за підписом голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяни Тимочко.

«Складається враження, що існують намагання певних зацікавлених структур утворити нову потужну корупційну схему на зразок сумнозвісних тендерних структур. А дерегуляція господарської діяльності, шляхом передачі частини функцій з державного регулювання та контролю самоврядним організаціям, у тому вигляді, як це прописано у зазначеному проекті закону, дуже схожа на створення механізмів тиску на неподатливого забудовника», - говориться у листі ВЕЛ.

Експерти Всеукраїнської екологічної ліги звертають увагу керівництва країни на те, що Мінрегіонбуд, як установа, що мала б турбуватися про регіональний розвиток, цим проектом обмежує право місцевих громад впливати на вирішення життєво важливих питань. Згідно з пропозиціями фахівців Міністерства, з кодексу України про адміністративні правопорушення вилучається покарання за недодержання екологічних вимог під час проектування, розміщення, будівництва, реконструкції та прийняття в експлуатацію об'єктів або споруд.

Екологи ВЕЛ наголошують на обов'язковому винесенні зазначеного законопроекту на розгляд громадськості, перш ніж його затверджуватимуть у Кабінеті міністрів.