ua en ru

Виключення акцизних марок з бланків суворої звітності призведе до зростання фальсифікату, - Міндоходів

Виключення акцизних марок з бланків суворої звітності призведе до зростання фальсифікату. Про це йдеться в повідомленні Міністерства доходів і зборів України (Міндоходів).

"Марки підтверджують сплату акцизного податку, легальність ввезення та реалізації на території України алкоголю та тютюну. Виключення їх з переліку цих документів, як пропонує Мін'юст, призведе до розширення тіньового ринку", - вважають фахівці Міністерства доходів і зборів України.

В відомстві нагадають, що існує певний порядок використання бланків суворої звітності. Кожний бланк містить серію та номер, що дозволяє уникати їх дублювання. Крім того, списуються бланки згідно із затвердженою формою, в якій також зазначаються ці дані. Такий порядок унеможливлює виготовлення підроблених документів, у даному випадку - акцизних марок.

"На сьогодні підпільне виробництво алкоголю та тютюну досить широко використовується серед податкових злочинців. Фальсифікат, який пропонується споживачам, практично у всіх випадках загрожує життю покупців", - зазначає Міндоходів. Так, наприклад, в рамках операції "Акциз", яка розпочалася з грудня минулого року, вже припинено діяльність 19 незаконних виробництв підакцизних товарів. До Єдиного державного реєстру досудових розслідувань внесено інформацію щодо вчинення 151 кримінального правопорушення, пов'язаного з незаконним виробництвом та обігом підакцизних товарів, вилучено підакцизних товарів на загальну суму 42,9 млн грн.

"Відміна бланків акцизних марок як документів суворої звітності призведе до зростання таких правопорушень у кілька разів", - зазначають у відомстві.

У той же час аналітики Міндоходів підтримують ініціативу Міністерства юстиції щодо скасування вимог суворої звітності для свідоцтва платника єдиного податку та торгового патенту. На їх думку, це сприятиме підвищенню якості податкового сервісу, спростить процедури адміністрування податків та зменшить витрати часу платниками податків на отримання цих дозвільних документів. "Крім того, такі нововведення сприятимуть підвищенню показників України у рейтингу Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації "Ведення бізнесу"", - зазначили експерти.

Читайте також: Мін'юст пропонує виключити з переліку бланків суворої звітності торгові патенти та свідоцтва платника єдиного податку