ua en ru

Позови ГПУ не мають підстав - оренда газових мереж заборонена законом, - Асоціація газового ринку України

Позови ГПУ не мають підстав - оренда газових мереж заборонена законом, - Асоціація газового ринку України Фото: газ (kmu.gov.ua)

Через дії Генпрокуратури, інвестори будуть ще більше уникати вкладень в Україну

Позови Генпрокуратури до облгазів про визнання договорів господарського ведення на обслуговування державної частки газорозподільних мереж не мають правових підстав, адже оренда газових мереж заборонена. Про це заявили в Асоціації газового ринку України, повідомляє прес-служба.

"Приватизація, оренда і будь-який інший спосіб відчуження об'єктів газорозподільних систем державної форми власності, заборонені законом. А значить, будь-які вимоги до операторів систем виплатити компенсацію у вигляді орендної плати за державну частку мереж є безпідставними", - вважає Олександр Овдієнко, голова Асоціації газового ринку України

В Асоціації зазначають, що спроби у судовому порядку розірвати заднім числом договори, які діяли останні 5 років і виплатити за цей період компенсацію неодержаного доходу у вигляді оренди, призведуть до зростання кінцевої ціни газу для населення

"Будь-які витрати на плату за державну частку газорозподільних мереж можливі після включення їх в структуру тарифу, - пояснює Олександр Овдієнко. - Це неминуче призведе до зростання ціни на газ для всіх споживачів".

Споживачі вже платять за газ досить високу ціну, про що свідчить стрімке поліпшення фінансових показників державних компаній - НАК "Нафтогаз України" і "Уккргазвидобування". Чистий прибуток НАК "Нафтогаз України" за 9 місяців 2017 становить 27,1 млрд гривень, ПАТ "Укргазвидобування" - 30,5 млрд гривень.

У заяві йдеться, що через дії Генеральної прокуратури України, інвестори будуть ще більше уникати вкладень в Україну. Сукупно, у минулому році в Україну надійшло лише 2,3 млрд. дол. іноземних інвестицій, хоча країна відчуває в них колосальну потребу. Причиною таких показників є недовіра до судової, виконавчої, законодавчої гілок влади, а також правоохоронній системі.