ua en ru

ІСД претендує на залізорудне родовище в Росії

Корпорація "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД) вирішила обзавестися власними залізорудними потужності в Росії. Як повідомляє видання "Комерсант-Україна", структури ІСД стали єдиними, які подали заявку в Роснадра на право розробки родовища залізних руд в Білгородській області.
Термін подачі заявок для участі в конкурсі на право користування надрами з метою розвідки і видобутку на Чернянському родовищі залізних руд в Бєлгородській області закінчився 12 вересня, повідомили виданню у відділі геології та ліцензування у Білгородській області. За словами начальника відділу Івана Погорєльцева, який є членом конкурсної комісії Роснадра, до 21 жовтня учасники тендеру повинні надати техніко-економічні пропозиції щодо розробки родовища. Підсумкове засідання комісії, на якому буде визначено переможця конкурсу, призначено на 24 листопада.
Губернатор Бєлгородської області Євген Савченко повідомив, що заявки на конкурс подали дві московські фірми", які, за його інформацією, пов'язані з українським Алчевським меткомбінатом (входить в ІСД). За умовами конкурсу, стартовий розмір разового платежу за користування надрами ліцензійної ділянки складе 2,254 млрд руб. (близько 70 млн дол.). Найімовірніше, видобуток на родовищі буде вестися закритим способом, зазначив Савченко. В ІСД свою участь у тендері не коментують. Але про інтерес корпорації до Черняньского родовища Євген Савченко заявляв ще навесні. Зараз компанія на 100% залежить від зовнішніх постачальників сировини, зокрема "Метінвесту" і російських ГЗК, підконтрольних "Металоінвесту" і Новолипецькому меткомбінату.
Конкурс на право розробки Чернянського родовища проводився ще в 2006 р. Однак тендер провалився, оскільки жодна з трьох компаній, які подали заявки, (Лебединський ГЗК, ТОВ "Лекс Електа" і ТОВ "ооо Євроком-М") не внесла передоплату у розмірі 750 млн руб. (близько 25 млн дол.). Тоді вартість розробки Чернянського родовища оцінювалася в 120 млрд руб. (близько 4 млрд дол.), і прогнозувалося, що при ефективній роботі інвесторів родовище через 30 років зможе видавати 36 млн т залізорудної сировини в рік.
ІСД заснований в 1995 р., його основні активи - Алчевський меткомбінат, ДМК ім. Дзержинського, Алчевський коксохімічний завод, меткомбінати Dunaferr (Угорщина) і ISD Huta Czestochowa (Польща). 50%+2 акції ІСД контролює група інвесторів з Росії на чолі з Олександром Катуніним, решта - Сергій Тарута і Олег Мкртчан.