ua en ru

Іранська угода призведе до гонки ядерних озброєнь, - прем'єр Ізраїлю

Іранська угода призведе до гонки ядерних озброєнь, - прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху вважає, що міжнародний проект угоди щодо Ірану викличе гонку ядерних озброєнь на всьому Близькому Сході. Про це він сказав в інтерв'ю американської телекомпанії NBC.

На його думку, у відповідь сунітські держави Близького Сходу будуть нарощувати власні озброєння, в тому числі вступлять в гонку за володіння ядерною зброєю.

"Близький Схід, напханий ядерними боєголовками, стане кошмаром для всього світу. Нинішній варіант угоди - мрія для Ірану та прийдешній жах для планети", - зазначив ізраїльський прем'єр.

Відповідаючи на питання про те, варто чи Ізраїлю самому позбутися від ядерної програми, Нетаньяху відповів, що його держава зарекомендувало себе як відповідальний гравець на світовій арені, в той час як Ірану ядерна зброя потрібна в тому числі для знищення Ізраїлю.

При цьому Нетаньяху підтвердив, що віддає перевагу дипломатичне вирішення ядерної проблеми Ірану військового конфлікту.
"Я не прагну зруйнувати угоду, я прагну зруйнувати погану угоду", - сказав Нетаньяху.

Раніше Нетаньяху заявляв, що будь-яка угода з Іраном має включати в себе пункт про визнання Тегераном існування держави Ізраїль.

Нагадаємо, 2 квітня Іран та країни "шістки" (Росія, США, Великобританія, Франція, Німеччина і Китай) домовилися за основними параметрами угоди щодо іранської ядерної програми, за підсумками якого США і Євросоюз повинні зняти санкції відносно Тегерана. Робота над угодою повинна завершитися до 30 червня.