ua en ru

Іран уклав з Афганістаном угоду з поставки нафтопродуктів

Іран уклав з Афганістаном угоду з постачання нафтопродуктів. Згідно з нею, Іран буде щорічно експортувати в Афганістан 1 млн т дизельного палива, бензину та авіаційного палива, передає Reuters з посиланням на місцеві ЗМІ. "Іран експортував дизельне паливо в Афганістан протягом останніх років, але експорт бензину і палива для реактивних двигунів почнеться в наступному році", - заявив генеральний директор Національної іранської нафтової компанії (NIOC) Алі Реза Зейгамі.
До недавнього часу Іран знаходився в залежності від імпорту бензину: від 30 до 40% споживаного палива в країні доводилося саме на імпорт. Однак з 2012 р. країна має намір вийти на ринок експортерів цього продукту. За словами Зейгамі, ціни на іранське паливо будуть встановлюватися у відповідності зі світовими цінами на нафту.
У свою чергу, експерти відзначають, що, незважаючи на угоду з Афганістаном, не можна стверджувати, що Іран повністю звільнився від своєї залежності від імпорту бензину і може вважатися повноцінним конкурентоспроможним його експортером. Іранський імпорт бензину в жовтні ц.р. порівняно з вереснем виріс більш ніж на 20% - з 51 тис. 986 бар. до 63 тис. 279 бар. на добу. При цьому Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад стверджує, що до 2013 р. його країна стане найбільшим експортером бензину, незважаючи на жорсткі санкції з боку Заходу.
Нагадаємо, питання про нові санкції проти Ірану постало особливо гостро через нову доповідь Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ), згідно з якою ще в 2003 р. республіка мала програму розробки ядерної зброї, а зараз може вести окремі дослідження в цій області. Рада Безпеки ООН вже схвалила чотири резолюції по Ірану, ініційовані Євросоюзом і США, згідно з якими країна позбулася інвестицій в нафтогазовий сектор і опинилася в відчутній міжнародній ізоляції.