ua en ru

Іран виступає проти заявки Палестини на повноцінне членство в ООН

Іран "категорично проти" подачі Палестиною заявки на повноцінне членство в ООН. Відповідну заяву зробив вищий керівник Ірану аятолла Алі Хаменєї, який повідомив, що будь-який план, що передбачає поділ Палестини, буде відхилено Ісламською Республікою, передає Reuters. У рамках спеціальної конференції в Тегерані, присвячених палестинського питання, Алі Хаменеї зазначив, що розглядає одночасне існування двох держав - Ізраїлю і Палестини - на Близькому Сході як "капітуляцію перед вимогою сіоністського режиму про визнання їх палестинської держави на землі". Визнання існування Ізраїлю буде подібно до "ракової пухлини", яка зруйнує крихкий мир в регіоні, заявив Алі Хаменеї.
Нагадаємо, що 23 вересня 2011 р. голова Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас подав офіційну заявку на членство Палестини в ООН в рамках 66-й сесії Генеральної асамблеї. Махмуд Аббас виголосив урочисту промову, після чого лист-заявка була передана генеральному секретареві ООН Пан Гі Муну.
Клопотання Палестини про вступ в організацію повинна отримати схвалення Ради Безпеки ООН, в який входять 15 членів. Для цього за резолюцію повинні проголосувати 9 членів при відсутності вето від 5 постійних членів Радбезу ООН (Великобританії, Китаю, Росії, США і Франції). Тим часом США вже заявили, що скористаються правом вето при голосуванні в Радбезі ООН.
Держава Палестина офіційно визнана багатьма державами (у тому числі Росією) і входить до складу Ліги арабських держав, але не має статусу повноправного члена ООН, оскільки не визнана трьома державами - постійними членами Ради безпеки ООН (США, Францією і Великобританією).