ua en ru

Іран стверджує, що демонтував центральну частину ядерного реактора в Араці

Іран стверджує, що демонтував центральну частину ядерного реактора в Араці Фото: офіційний представник ОАЕІ Бехруз Камальванді

Інспектори ООН перевірять виконання Тегераном атомної угоди

Іран демонтував ядро Аракського ядерного реактора, передає Reuters з посиланням на офіційного представника Організації з атомної енергії Ірану (ОАЕІ) Бехруза Камальванді.

Інспектори ООН відвідають ядерний реактор у Араці у четвер, щоб перевірити виконання Тегераном атомної угоди, укладеної раніше з країнами "шістки".

"Ядро реактора в Араці було видалене, і інспектори МАГАТЕ проведуть там перевірку і повідомлять про це МАГАТЕ... ми готові здійснити операцію протягом дня", - зазначив Камальванді.

Він також переконаний, що з Ірану найближчим часом в рамках угоди, укладеної в липні 2015 року, будуть зняті міжнародні санкції в обмін на згортання ядерної програми.

За умовами угоди, міжнародні санкції проти Ірану будуть скасовані, тільки-но МАГАТЕ підтвердить, що Іран виконує свої ядерні зобов'язання. Іранські чиновники очікують, що відповідна доповідь МАГАТЕ з'явиться у п'ятницю.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммед Джавад Зариф і представник Європейського Союзу Федеріка Могерини повинні оприлюднити спільну заяву в суботу або неділю після реалізації ядерної угоди і зняття санкцій.

Нагадаємо, у липні 2015 року Іран та країни "шістки" уклали угоду щодо ядерної програми.