ua en ru

Іран скоротить експорт нафти на 1 млн бар./доба - до 1,3-1,4 млн бар./доба протягом декількох місяців

Іран має намір скоротити експорт нафти на 1 млн бар./доба протягом подальших декількох місяців. Про це повідомив сьогодні в Москві заступник міністра нафтової промисловості Ірану і президент Національної іранської нафтової компанії (NIOC) Ахмад Галебані. "Ми понизимо експорт нафти на 1 млн бар./доба до рівня 1,3-1,4 млн бар./доба протягом декількох місяців", - цитує Reuters його слова. Галебані додав, що "левова частка" іранського нафтоекспорту надходить до Азії, а не Європи.

23 жовтня 2012 р. повідомлялося, що Іран може припинити експорт нафти, якщо тиск з боку Заходу посилиться і будуть введені додаткові санкції. При цьому міністр нафтової промисловості Ірану Ростам Каземі сказав, що у республіки є "План Бі" - стратегія, яка може бути задіяна в крайньому випадку за відсутності нафтових надходжень.

Згідно з заявою Каземі, зробленій в рамках енергетичної конференції, що проходить в ОАЕ, поточний рівень нафтовидобутку в Ірані все ще складає 4 млн бар./доба. При цьому Каземі відмовився розкрити цифри по експорту нафти, обмежившись лише даними по нафтовидобутку.

Раніше в жовтні 2012 р. Міжнародне агентство по атомній енергтії (МАГАТЕ) оприлюднило доповідь, з якої виходить, що експорт іранської нафти у вересні 2012 р. скоротився до рекордно низького рівня в 860 тис. бар./доба проти показника в 2,2 млн бар./доба станом на кінець 2011 р. Іран спростовує ці дані, стверджуючи, що показники по експорту нафти в останні місяці були стабільними.
Згідно з думкою експертів, іранський нафтовий сектор сильно постраждав від санкцій Заходу, що намагається спростувати іранська сторона.

Раніше Міжнародний валютний фонд повідомив, що показник середньодобового видобутку нафти в Ірані за підсумками року складе 3,6 млн бар., що істотно нижче за аналогічний показник в 4,1 млн бар., зафіксований в 2011 р.

Читайте також: Іран загрожує повністю зупинити експорт нафти у разі нових санкцій