ua en ru

Іран припинив постачання нафти тільки до Великобританії і Франції

Міністр нафти Ірану Ростам Касемі оголосив сьогодні, що Тегеран припинив постачання нафти тільки до Великобританії і Франції, передає Associated Press. "Ми продаємо нашу нафту всім, окрім Великобританії і Франції", - сказав Касемі.

Слова Касемі суперечать повідомленням, що з'явилися раніше в іранських ЗМІ, а також офіційним заявам уряду Ірану про те, що окрім Франції і Великобританії Ісламська Республіка зупинила експорт нафти до Німеччини, Греції та Іспанії.

Тегеран припинив постачання сирої нафти до Великобританії і Франції ще в лютому 2012 р. Вказані заходи були введені Іраном у відповідь на економічні санкції США і ЄС.

Нагадаємо, відносно Ірану діє низка санкцій, покликаних змусити Ісламську Республіку відмовитися від атомних розробок. Так, 21 листопада 2011 р. США, Великобританія і Канада оголосили про введення відносно Ірану односторонніх санкцій, спрямованих проти енергетичного і фінансового секторів іранської економіки. Причиною санкцій стала доповідь Міжнародної організації по атомній енергії (МАГАТЕ), в якій говорилося, що Іран до 2003 р. вів роботи, спрямовані на створення ядерної зброї, і що подібна діяльність може вестися і до цього дня.

Євросоюз (ЄС) 23 січня 2012 р. схвалив новий пакет санкцій відносно Ірану, покликаних скоротити джерела фінансування ядерної програми країни. Рада ЄС ввела заборону на імпорт, придбання і транспортування іранської нафти і нафтопродуктів, а також відповідні фінансові і страхові операції. Заборона набуває чинності 1 липня 2012 р.

Іран - другий найбільший виробник нафти серед країн ОПЕК після Саудівської Аравії. У 2010 р. Іран знаходився на третьому місці в світі за обсягами експорту нафти після Саудівської Аравії і Росії. На долю країн Євросоюзу на початок 2012 р. доводилося близько 20% іранського експорту сирої нафти. Найбільшим же споживачем іранського "чорного золота" є Китай, що купує 20% нафти, яка видобувається в Ісламській Республіці.