ua en ru

Іран являє собою найбільш небезпечну загрозу світовій безпеці, - прем'єр-міністр Канади

Прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер заявив, що Іран представляє собою "найбільшу загрозу безпеці всього світу", передає радіостанція Europe1.
Заява голови канадського уряду стала реакцією на повідомлення про те, що вихідці з Ісламської республіки стоять за спробою вбивства посла Саудівської Аравії в США.
"Ми нічого не маємо проти іранського народу, але правлячий режим у Тегерані, очевидно, являє собою найбільш серйозну загрозу мирного життя і безпеки всього світу", - заявив Харпер.
Раніше міністр закордонних справ Канади Джон Берд дав зрозуміти, що Оттава може приєднатися до нових санкцій відносно Ісламської республіки, заявивши, що канадський уряд буде співпрацювати з міжнародними партнерами в тому, що стосується "наслідків актів, за якими стоїть Іран".
11 жовтня ц.р. Генпрокуратура США висунула звинувачення проти двох вихідців з Ірану у зв'язку з тим, що вони нібито готували вбивство саудівського посла. Пізніше із звинуваченнями в адресу Ірану виступила голова Державного департаменту Хілларі Клінтон.
Не чекаючи остаточного судового рішення з даного питання, американська сторона розширила список іранських компаній, проти яких діють урядові санкції. Зокрема, казначейство США "за фінансування та перевезення осіб, причетних до тероризму", включило в чорний список авіаперевізника Mahan Air. Два дні тому Обама пригрозив США самими жорсткими санкціями за спробу організувати вбивство посла Саудівської Аравії у Вашингтоні.
У свою чергу, іранська сторона відкидає всі звинувачення, називаючи їх безпідставними. Представник Ірану в ООН Мохаммад Хазаї направив генеральному секретарю організації лист, в якому назвав дії США політично мотивованими.