ua en ru

Іран підтвердив виключення "Газпром нафти" з проекту розробки родовища Азар

Іран підтвердив, що російська "Газпром нафта" не братиме участь в освоєнні великого нафтового родовища Азар, розташованого на кордоні з Іраком. Як причину розставання з російською компанією іранська сторона знов вказала затягування термінів реалізації проекту.
"На жаль, російська компанія "Газпром нафта" не змогла виконати свої зобов'язання перед Іраном, незважаючи на неодноразові попередження з боку Національної іранської нафтової компанії (NIOC), які були повністю проігноровані", - заявив глава NIOC Ахмад Калебані. "Після розгляду всіх фактів було вирішено припинити нашу співпрацю з цією компанією і передати роботи (по родовищу Азар) вітчизняним підрядчикам", - наводить Reuters слова Калебані, опубліковані іранськими ЗМІ.
В кінці серпня 2011 р. в іранських ЗМІ з'явилася інформація, що Тегеран прийняв рішення відмовитися від співпраці з "Газпром нафтою" за проектом розробки нафтового родовища Азар. Раніше свою незадоволеність термінами реалізації проекту висловив посол Ісламської Республіки Іран в РФ Махмуд Реза Саджаді, який поклав відповідальність за "затягування" термінів на російську компанію.
Проте 12 вересня 2011 р. міністр енергетики Росії Сергій Шматко заявив під час візиту в іранське м. Бушер, що Росія та Іран домовилися протягом місяця визначитися з перспективами участі "Газпром нафти" в освоєнні родовища Азар. "Вважаю, що мають бути знайдені рішення, що дозволяють російській компанії залишитися на родовищі", - відзначив тоді Шматко.
Родовище Азар, розташоване на блоці Анаран, було відкрите літом 2005 р., його запаси складають 2 млрд бар. нафти.
ВАТ "Газпром нафта" (раніше "Сібнефть") є дочірнім нафтовидобувним підприємством ВАТ "Газпром", якому належить понад 95% акцій компанії. Статутний капітал "Газпром нафти" дорівнює 7 млн 586 тис. 79,4224 руб., він розділений на 4 млрд 741 млн 299 тис. 639 звичайних акцій номіналом 0,0016 руб. Консолідований видобуток "Газпром нафти" за підсумками 2010 р. склав близько 52 млн т нафти. До 2020 р. в рамках реалізації стратегії розвитку нафтового бізнесу вартістю 70 млрд дол. планується довести обсяг видобутку нафти компанією до 100 млн т. Консолідований чистий прибуток "Газпром нафти" за 2010 р. по US GAAP склав 3,148 млрд дол.