ua en ru

Іран зупинив нарощування ядерного потенціалу при Рухані, - МАГАТЕ

Згідно звіту МАГАТЕ, за останні три місяці Іран практично зупинив процес збагачення урану, що раніше стрімко прискорювався, з моменту вступу на посаду помірного президента Хасана Рухані, передає Reuters.

Щоквартальний звіт МАГАТЕ також показав, що іранські запаси високозбагаченого урану - за якими пильно спостерігають Ізраїль і розвинені країни - зросли з серпня 2013 р. приблизно на 5% - до 196 кг, що менше, ніж 250 кг, необхідні для створення бомби.

Іран заперечує припущення, озвучені в Ізраїлі і на Заході, щодо свого прагнення до створення ядерної зброї, заявляючи, що збагачення урану проводиться виключно в мирних - енергетичних і медичних - цілях.

Щоквартальний звіт МАГАТЕ, піддається ретельному вивченню в розвинених країнах, включає в себе дані про зміни в ядерній програмі Ірану з моменту заняття посади президента Рухані 3 серпня 2013 р. Ці дані дозволяють говорити про перспективність дипломатичного шляху вирішення ядерного протистояння розвинених країн та Ірану, в рамках якого шість світових держав та Тегеран працюють над пошуком задовольняє всі сторони рішення.

МАГАТЕ повідомляє, що Іран встановив лише чотири центрифуги (апарати для збагачення урану) першого покоління на ядерному об'єкті в м. Нетенз з початку серпня 2013 р. Тепер Іран має в своєму розпорядженні 15 тис. 240 центрифугами. У період з травня по серпень 2013 р. було встановлено 1 тис 800 центрифуг. Більше того, повідомляється, що не всі з встановлених центрифуг функціонують.

Рухані, що вважається прагматиком, змінив на посту президента прихильника жорсткої лінії Махмуда Ахмадінежада в серпні 2013 р., що відкрило можливість для дипломатичного вирішення іранської ядерної проблеми, яка протягом кількох десятиліть і пом'якшення міжнародних санкцій, наносить важкий збиток нефтезависимой економіці країни.