ua en ru

Іран визначив найбільш прийнятну для всіх ціну на нафту

Іран визначив найбільш прийнятну для всіх ціну на нафту Фото (AFP): міністр нафти Ірану Біджан Намдар Занганех

Країнам ОПЕК для збереження частки на ринку необхідна ціна в 45-55 дол

Прийнятною ціною нафти був би діапазон від 70 до 75 дол. за барель. Про це заявив міністр нафти Ірану Біджан Намдар Занганех 7 травня на прес-конференції у Тегерані, передає РБК.

Водночас країнам ОПЕК для збереження частки на ринку необхідна ціна в 45-55 дол.

"Ніхто не задоволений поточними цінами, нестабільністю і коливаннями... Вважаю, що всі будуть задоволені 70-75 дол.", - сказав Занганех.

На думку керівника консалтингового підрозділу з іноземних валют та дорогоцінних металів Credit Agricole Private Banking Девіса Холла, нафта має коштувати від 45 дол. до 55 дол., щоб ОПЕК могла захистити свою частку на ринку. "Має сенс тримати ціни низькими принаймні ще 12 місяців", - заявив він в інтерв'ю Bloomberg у Дубаї в середу, 6 травня.

За словами Занганеха, Іран зможе наростити видобуток до 3,8 млн бар./день протягом шести місяців і довести її до 4 млн бар./день менш ніж за рік, вийшовши на друге місце в ОПЕК. Зараз країна займає п'яте місце у картелі за рівнем видобутку. У квітні, за даними, зібраними Bloomberg, країна викачувала щодня по 2,78 млн бар.

Санкції проти Ірану, введені у зв'язку з його ядерною програмою, можуть бути зняті, якщо до 30 червня буде підписано угоду з країнами "шістки" (Росією, США, Великою Британією, Францією, Німеччиною та Китаєм). За словами Занганеха, іранський експорт нафти скоротився через санкції на 60%. Він також зазначив, що країні потрібно інвестувати в нафтову галузь 200 млрд дол., з яких 70 млрд дол. припадуть на нафтохімію.

Занганех сказав, що Іран "послав значні сигнали ОПЕК" про намір збільшити видобуток. Він пояснив, що основним ринком для ісламської республіки є Азія, а потім - Європа. "За жодних обставин Іран не відступиться від свого прагнення відновити втрачену частку на нафтовому ринку", - наголосив міністр.

Хол вважає, що найбільший виробник ОПЕК - Саудівська Аравія - відмовиться від скорочення видобутку на майбутньому 5 червня саміті картелю і продовжить качати нафту на рекордному рівні. Він додав, що збільшення іранського експорту надасть довгостроковий негативний вплив на нафтові ціни.

Міненерго США напередодні повідомило про перше зниження запасів нафти у країні з початку року: за минулий тиждень її запаси зменшилися на 3,88 бар. 6 травня ціна бареля Brent вперше з початку грудня 2014 р. перевищила 69 дол. На лондонській електронній біржі ICE червневі ф'ючерси північноморської нафти торгуються в діапазоні від 67,11 дол. до 68,48 дол. за бар.

Нагадаємо, саудівський міністр нафти Алі аль-Наїмі пов'язав ціни на нафту з волею Аллаха.