ua en ru

Іран стурбований укладенням договору про стратегічне партнерство між США і Афганістаном

Міністерство закордонних справ (МЗС) Ірану стурбоване укладенням договору про довгострокове стратегічне партнерство між США і Афганістаном. Як заявив офіційний представник іранського МЗС Рамін Мехманпараст, афгано-американський пакт лише посилить нестабільність в Афганістані, який має спільний з Іраном кордон. За словами Мехманпараста, стабілізація ситуації в Афганістані залежить від швидкого виведення іноземних військ, передає Associated Press.

"Ісламська Республіка Іран вважає, що встановлення миру і спокою в Афганістані можливе лише через повне виведення іноземних військ з цієї країни, закриття їх військових баз і внутрішньоафганський діалог під егідою Високої ради миру", - наводять іранські ЗМІ слова Мехманпараста. Висока рада миру відповідальна за налагодження діалогу з радикальним рухом "Талібан".

1 травня 2012 р. Президенти США і Афганістану Барак Обама і Хамід Карзай підписали в Кабулі угоду про довгострокове стратегічне партнерство між двома країнами. Договір визначає принципи взаємин Сполучених Штатів і Афганістану після 2014 р., коли з Афганістану будуть виведені бойові підрозділи США і НАТО. Угода зберігає для США можливість залишити війська в Афганістані до 2024г. в ім'я двох конкретних цілей - навчання афганських військовослужбовців та операції проти терористів "Аль-Кайеди".