ua en ru

Іран недоотримав 40 млрд дол. через санкції Євросоюзу

Санкції Євросоюзу позбавили Ірану 40 млрд дол. Про це повідомляє французьке видання Le point з посиланням на дані Міжнародне енергетичне агентство (МЕА), передає "Росія 24".

За оцінками експертів МЕА, в січні поточного року обсяг видобутку вуглеводнів в Ірані скоротився до мінімальної за 30 років позначки - 2,65 млн бар. на добу, в той час як до введення санкцій країна видобувала 3,7 млн ​​бар. на добу.

Санкції, спрямовані на стримування ядерної програми Ірану, призвели до того, що обсяг експорту нафти скоротився майже в два рази в порівнянні з показником в 2,2 млн барелів в кінці 2011 р. В результаті країна недоотримала мільярди доларів, а іранська національна валюта почала знижуватися.

В кінці січня Іран припинив постачання нафти і газу в Євросоюз у відповідь на ембарго проти країни. За словами представника Міністерства нафти республіки Алізера Нікзад-рахбара, ембарго буде продовжуватися до тих пір, поки країни ЄС не переглянуть санкції проти Ірану.

Відзначимо, експорт нафти з Ірану впав за останні 9 місяців на 40%, а доходи - на 45%. Міністр нафти Рустам Касемі, виступаючи з доповіддю про стан справ у галузі, повідомив, що з нового року в Ірані (березень 2012 р.) обсяги продажу нафти і доходи від її продажі різко впали. Крім того, МЕА скоротило свій прогноз по світовому попиту на нафту на 2013 р. у зв'язку зі слабкими макроекономічними умовами, незважаючи на ознаки поліпшення ситуації в Китаї та США.

Читайте також: В Євросоюзі набули чинності чергові санкції проти Ірану