ua en ru

Іран не готовий до переговорів по обміну свого низькозбагаченого урану на ядерне паливо

Іран не готовий повертатися до переговорів з обміну свого низькозбагаченого урану на ядерне паливо, але згоден сповільнити виробництво урану зі ступенем збагачення 20%, як тільки буде володіти достатньою кількістю ядерного палива. З відповідною заявою виступив сьогодні глава Організації з атомної енергії країни Ферейдун Аббасі-Давани. За його словами, Тегеран не зацікавлений в відновленні переговорів з цього питання, так як вже профінансував процес виробництва ядерного палива.

"Нам довелося профінансувати цей проект самостійно, так як Захід заблокував угоду ІРІ з Туреччиною і Бразилією (по обміну низькозбагаченого урану на ядерне паливо для тегеранського ядерного реактора). Якби цього не сталося, то не було б проблем, і наш реактор вже би працював", - наводить Reuters слова Аббасі-Давани.

Нагадаємо, 17 травня 2010 р. Туреччина, Іран і Бразилія підписали угоду, за якою Ісламська Республіка відправить в Туреччину близько 1,2 т слабозбагаченого урану, а натомість отримає ядерне паливо для дослідницького реактора в Тегерані. В Ірані сподівалися, що дана угода дозволить йому уникнути міжнародних санкцій ООН, проте вони все ж були пізніше накладені на Тегеран. США, Ізраїль і низка країн міжнародного співтовариства підозрюють Іран в прагненні створити ядерну зброю. В Ісламській Республіці запевняють, що ядерна програма країни носить виключно мирний характер.

Раніше сьогодні повідомлялося, що Тегеран не погодиться на попередні умови для продовження переговорів з "шісткою" міжнародних посередників (Росія, США, Франція, Великобританія, Китай і Німеччина) з питання ядерної програми.

До цього офіційні представники американської сторони повідомляли, що пріоритетом у переговорах з Іраном з питання ядерної програми стане обговорення припинення робіт зі збагачення урану, який може бути використаний при виробництві ядерної зброї, а також припинення експлуатації ядерного центру "Форду", потужності якого розташовані в підземних бункерах в товщі гірського масиву неподалік від міста Кум (156 км на південь від столиці країни - м. Тегерана).

Напередодні державні ЗМІ Ісламської Республіки оголосили, що переговори з міжнародними посередниками щодо ядерного питання відбудуться в Стамбулі в кінці цього тижня. Остання зустріч іранської влади з представниками західних держав відбулася січні 2011 р., проте тоді сторони не змогли навіть погодити порядок денний.