ua en ru

Іран назвав фабрикацією дані МАГАТЕ про секретні роботи в країні над ядерною зброєю

Міністерство закордонних справ Ірану скептично ставиться до нових, ще не опублікованих матеріалів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), які нібито відкривають військовий вимір іранської ядерної програми. Як передає Associated Press, глава МЗС Ірану Алі Акбар Салехі заявив сьогодні, що ці свідчення сфабриковані в інтересах США.
"Американці в минулому вже посилалися на подібного роду документи - пригадаємо скандал з ураном з Нігеру", - заявив він, маючи на увазі підроблені документи, які нібито свідчили про спробу іракського диктатора Саддама Хусейна придбати концентрат урану в Нігері.
Ці документи, крім іншого, були основою для твердження США і Великобританії про те, що Хусейн намагався дістати ядерні матеріали для створення зброї масового знищення. Екс-президент США Джордж Буш-молодший згадав про це в промові перед конгресом за кілька місяців до вторгнення в Ірак, заявивши: "Британський уряд дізнався, що Саддам Хусейн нещодавно намагався отримати істотну кількість урану в Африці". Пізніше Білий дім визнав недоведеність цього факту і заявив, що репліка Буша, відома як "16 слів", була включена в промову необґрунтовано.
Раніше на цьому тижні західні дипломати розповіли інформагентствам, що МАГАТЕ отримало ряд розвідувальних матеріалів, які вказують на роботи в Ірані над ядерною зброєю. Зокрема, іранські вчені розробили комп'ютерні моделі ядерної боєголовки. МАГАТЕ планує опублікувати ці дані на наступному тижні.