ua en ru

Іран має намір почати будівництво газопроводу в Європу

Іран має намір почати будівництво газопроводу в Європу Фото: газ

Іран володіє найбільшими в світі запасами природного газу

Іран має намір почати будівництво трубопроводу для постачання газу в Європу. Про це повідомляє агентство Shana, посилаючись на заяву керівника з міжнародних справ Іранської національної газової компанії (National Iranian Gas Company, NIGC) Азизола Рамезани.

За його словами, у разі, якщо падіння цін на нафту продовжиться, поставки газу в Європу будуть економічно вигідним.

"За постачання газу для Ірану в пріоритеті країни регіону Перської затоки, - ред.). Китай та Індія також можуть стати бажаними напрямами для експорту іранського газу", - зазначив Рамезани.

За його словами, Іран має найбільшими у світі запасами природного газу, однак частка країни на глобальному ринку невелика.

"Ми зобов'язані збільшити нашу присутність на світовому ринку, - ред.), використовуючи сучасні технології. Незважаючи на те, іранські запаси газу становлять 34 трильйона кубічних футів, виробнича потужність країни становить 200 млрд куб. метрів на рік", - сказав він.

Для порівняння він зазначив, що виробничі потужності Росії і США становлять 800 млрд кубометрів на рік.

Він пояснив, що Росія для поставок газу в Європу використовує трубопровід протяжністю 3 тис. км. Представник NIGC заявив, що Іран також може вийти на цей ринок, проклавши таку трубу.

Нагадаємо, Яценюк повідомив, що Україна перестала купувати газ у РФ.