ua en ru

Іран і США оптимістично оцінюють результат переговорів по ядерній програмі

Офіційні особи Ірану і США оптимістично оцінюють результат переговорів щодо іранської ядерної програми, передає Reuters. Тим не менш обидві сторони зберігають серйозні відмінності в підходах. Якщо США вважають, що повинно бути зроблено ще багато роботи для досягнення домовленостей, то Іран наполягає на швидкому знятті санкцій.

"Одна зустріч і зміна тону хоча і вітаються, але ще не є відповіддю на питання, варто виконати ще багато роботи", - зазначив державний секретар США Джон Керрі в бесіді з журналістами після двосторонньої зустрічі з міністром закордонних справ Ірану Мохаммедом Джавадом Заріфом.

Як повідомлялося, на початку вересня Казначейство США розширило санкції проти Ірану, включивши в "чорний список" компанії, підозрювані допомоги іранському уряду в продажу нафти в обхід ембарго. Казначейство звинуватило Іран у використанні підставних компаній, фінансових інститутів і бізнесменів, "бажаючих брати участь у обманних транзакції, щоб приховати безпосередню залученість" уряду в глобальних нафтових угодах.

Уряд Ірану намагається приборкати високий темп інфляції в країні. За словами аналітиків, частково відповідальність за поганий стан економіки країни лежить на що минає уряді Махмуда Ахмадінеджада, однак основний удар по ній наносять санкції з боку США, ЄС і ООН, чия заявлена мета - перекрити джерела фінансування іранської ядерної програми.