ua en ru

Іран готовий торгувати нафтою при цінах нижче 30 дол. за барель

Іран готовий торгувати нафтою при цінах нижче 30 дол. за барель Фото: видобуток нафти

Обсяги іранської видобутку і експорту нафти не залежать ні від кого

Іран, повернувшись на нафтовий ринок після зняття економічних санкцій, зможе торгувати нафтою і при цінах нижче 30 дол за барель. Про це повідомляє РИА Новости, посилаючись на заяву міністра нафти країни Биджана Зангане в інтерв'ю агентству Mehr.

"Навіть якщо ціни на нафту впадуть нижче 30 дол за барель, це не зупинить іранську нафтову промисловість. В перші дні після зняття санкцій обсяг виробництва складе близько 500 тисяч барелів на добу, в наступні місяці він буде збільшений ще на 500 тисяч, щоб досягти мільйона барелів на добу", - сказав міністр агентству.

Як підкреслив Зангане, обсяги іранської видобутку і експорту нафти не залежать ні від кого, і країна визначає їх сама. Він зазначив також, що Іран прагне повернути свої позиції на світових ринках і члени ОПЕК повинні піти на співробітництво в цьому питанні.

Повідомляється, що Іран і "шістка" міжнародних переговірників у липні досягли історичного угоди про врегулювання багаторічної проблеми іранського атома. Багатомісячні переговори завершилися прийняттям спільного всеосяжного плану дій, виконання якого повністю зніме з Ірану введені раніше економічні і фінансові санкції з боку РБ ООН, США і Євросоюзу.

Два тижні тому віце-президент Ірану атомної енергетики Алі Акбар Салехі заявив про початок демонтажу центрифуг, який проходить в рамках виконання домовленостей з іранської ядерної програми.

Нагадаємо, глава Мінфіну РФ передбачив падіння цін на нафту нижче 30 дол за барель. У 2016 році в окремі періоди вартість бареля нафти буде падати до 30 дол за барель.