ua en ru

Іран готовий продовжити переговори по своїй ядерній програмі після скасування санкцій

Іран передав міжнародним посередникам документ, що містить список умов, на яких він готовий продовжити переговори про долю своєї ядерної програми. Як повідомляє видання "Комерсант", головною вимогою Тегерана є повне скасування санкцій.

10-сторінковий документ називається "Деякі факти до переговорів Ірану з групою "5+1" з ядерної проблеми".

Відкривається документ словами "В ім'я Аллаха милостивого і милосердного" і містить перелік умов, на яких Тегеран готовий продовжувати переговори. Влада Ісламської Республіки вважає, що "всеосяжний і цілеспрямований діалог" можливий, якщо Ірану буде повернено "статус повноправного члена" світової спільноти. Для цього Радбез ООН та ради керуючих МАГАТЕ повинні вжити заходів для нормалізації ядерного досьє" країни, скасувавши всі "односторонні і багатосторонні санкції проти Ірану".

Одночасно представники "шістки" повинні визнати за Тегераном право на ведення робіт по збагаченню урану. В обмін іранська влада готова "в повному обсязі виконувати свої зобов'язання і надавати міжнародним інспекторам доступ на ядерні об'єкти". Ще однією умовою є відновлення співпраці в ядерній сфері. У документі підкреслюється, що скасування заборони на передачу Ірану новітніх технологій дозволить закінчити будівництво АЕС в Бушері і модернізувати ядерний реактор в Тегерані, призначений для виробництва медичних ізотопів.

Головним підсумком переговорів, як вважають в Тегерані, має стати "підписання великого договору" про повномасштабне співробітництво в економічній і політичній сферах, в області безпеки і міжнародної політики". А один з пунктів цього договору повинен надати Ірану право брати участь у міжнародних переговорах по врегулюванню конфлікту в Сирії.

У документі містяться також відповіді Тегерана на пропозиції, зроблені іранцям під час недавніх переговорів у Москві. Як з'ясувалося, "шістка" вимагає негайно закрити підземний збагачувальний завод "Фордо", який розташований у горах недалеко від міста Кум і, на думку інспекторів МАГАТЕ, може використовуватися для напрацювання високозбагаченого урану. Іранці вважають цю умову неприйнятною. "Завод не є військовим об'єктом, а його місце розташування в добре укріпленому місці пояснюється тим, що перед обличчям постійної погрози ми змушені захищати наші збагачувальні об'єкти", - говориться в документі.

Не згоден Тегеран і з пропозицією про вивезення 145 кг урану, збагаченого до 20%, за межі країни. На думку влади країни, ці матеріали вже знаходяться під контролем інспекторів МАГАТЕ і не потребують додаткового захисту. До того ж, йдеться в документі, Іран змушений продовжити збагачення урану, щоб "забезпечити паливом чотири дослідницьких реактора" для виробництва медичних ізотопів - їх планується побудувати найближчим часом.

У Вашингтоні вважають, що іранці навмисно затягують переговорний процес. "Тегеран готується до виборів, і гранично жорстка риторика у відповідь на всі пропозиції "шістки" може забезпечити перемогу "партії Ахмадінежада"", - говорить джерело видання в Держдепі. А американські аналітики переконані, що в сформованій ситуації США можуть лише нарощувати санкції проти Ірану. Спроба силового вирішення проблеми може негативно відбитися на шансах Барака Обами на переобрання, а будь-які поступки Тегерану будуть використані республіканцями для нових звинувачень голови Білого дому.

Подібні оцінки побічно підтверджують і в Тегерані. У переданому документі влада країни пропонує продовжити переговорний процес, проводячи зустрічі голів делегацій "шістки" один раз в три місяці. Остаточне ж рішення, на їх думку, може бути знайдено тільки після 4 листопада, коли в Америці пройдуть вибори Президента.

Нагадаємо, Євросоюз з 1 липня ввів ембарго на постачання іранської нафти.