ua en ru

Іпотечного ринку в Україні зараз немає, - учасник ринку

Іпотечного ринку в Україні досі немає, вважає голова правління Юнекс Банку Андрій Яцура. За його словами, для того, щоб взяти кредит, потрібно показати офіційний дохід, 50% якого потрібно витрачати на обслуговування цього кредиту, хоча б на 10 років. Однак сьогодні у банків дефіцит таких клієнтів, розповів Яцура.

"Сьогодні у банків немає можливості залучати довгий ресурс. З того, що можна залучити, це максимум на 1,5 роки. Тому і констатую, що сьогодні нормального, цивілізованого ринку іпотеки просто немає. На жаль, прогнози невтішні. Наступного року, можливо, я зможу сказати, коли він з'явиться, але цього не відбудеться в наступному році. Раніше клієнта можна було купити" тим, що була низька ставка по залученню валюти. Зараз кредити у валюті заборонені. Ті клієнти, які брали іпотечні кредити в гривні, можуть виграти від її девальвації. Якщо обираєте кредитний договір, який укладається за фіксованою ставкою, то тут все гранично прозоро. Однак вас можуть ввести в оману і змусити підписати додаткову угоду, але клієнт сам же буде винен, якщо на це піде", - сказав аналітик.
Учасник ринку також сказав, що облігації Державного іпотечного управління (ДІУ) не користуються попитом.

"Але співпрацювати з ДІУ простіше, так як частина процентної ставки компенсується з бюджету. Менше навантаження на позичальника, а банк завжди залишається зі своєю маржею. Особисто ми розглядаємо цю можливість: там є квартира, є позичальник, є компенсація", - сказав Яцура.