ua en ru

Інвестиційна програма "Укренерго" в 2015 р. зросла на 2,18 млрд грн, - в.о. глави

Інвестиційна програма "Укренерго" в 2015 р. зросла на 2,18 млрд грн, - в.о. глави Фото: Юрій Касич

За сім місяців цього року Україна експортувала до Європи 2,2 млрд кВт/год

Загальний показник зростання інвестиційної програми (ІП) "Укренерго" в цьому році - 2,18 млрд грн, з яких понад 800 млн грн - кредитні кошти, залучені у міжнародних фінансових організацій. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив виконуючий обов'язки глави НЕК "Укренерго" Юрій Касич.

Так, за його словами, за сім місяців цього року Україна експортувала до Європи 2,2 млрд кВт/год. У Молдову, Росію та Білорусь - нічого. При цьому, за його словами, імпорт з РФ за той же період склав 1,5 млрд кВт/год.

"Загальний показник зростання інвестиційної програми (ІП) "Укренерго" в цьому році - 2,18 млрд грн, з яких понад 800 млн грн - кредитні кошти, залучені у міжнародних фінансових організацій", - зазначив Касич.

Він також пояснив, що кредити надані під держгарантії і будуть використані для будівництва нових об'єктів магістральних електричних мереж (ПЛ 750 кВ РАЕС-Київська, ПЛ 750 кВ ЗАЕС - Каховська, ПС 330 кВ "Західна" та ін.).

Близько 680 млн грн планується витратити на завершення будівництва лінії напругою 750 кВ РАЕС - Київська, а також заходи існуючих ліній ЧАЕС - ХАЕС (750 кВ) і Новокиївська - Північна (330 кВ) на ПС 750 кВ Київська.

"Реалізація цих заходів дозволить вже в поточному році вивільнити до 1300 МВт додаткових потужностей Рівненської та Хмельницької АЕС для успішного проходження зимового періоду 2015-2016 років", - повідомив в.о. глави НЕК "Укренерго".
Більш того, за його словами, ще близько 690 млн грн передбачається використати на придбання основного високотехнологічного обладнання, яке зараз пошкоджено і не підлягає ремонту. Мова про автотрансформаторах і шунтуючих реакторах.

Також буде змінюватися обладнання технічно застаріле і призначене для збільшення трансформаторної потужності існуючих об'єктів магістральних електричних мереж.

Нагадаємо, за словами Касича, сепаратистські бандформування не втручаються в роботу диспетчера НЕК "Укренерго" на Донбасі.