ua en ru

Інвестиції у нацпроект "Чисте місто" повинні окупитись за 10 років, - Каськів

Інвестиції у нацпроект "Чисте місто" повинні окупитись за 10 років. Про це під час прес-конференції повідомив голова Держагенства з інвестицій та нацпроектів Владислав Каськів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Індустрія сміттєпереробки - це дуже потужна світова індустрія. Є багато компаній, які дуже впливові, авторитетні, котируються на міжнародних ринках, які працюють у цій сфері. Це дуже серйозний бізнес. Тим більше, що він стабільний зрозумілий і тому він досить привабливий для інвесторів. Чому в Україні виникали проблеми з цим (бізнесом)? Тому що в нас загальні проблеми з законодавством, відсутність тарифу, проблеми з доставкою... якісної частини сміття на полігони. А саме головне - це корупція і неможливість дійти до кінцевої стадії підготовки документів, щоб почати будувати... Лобіста, який міг би супроводжувати цей процес, дуже важко знайти...А що стосується окупності проектів (у рамках нацпроекту "Чисте місто"), то це залежить від цілої низки показників, але в принципі для цих проектів вважається період окупності 10 років", - сказав Каськів.
Крім того, голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами додав, що цей бізнес вважається привабливим навіть якщо період окупності досягає 15 років, але цілком реально досягти середнього показника у 10 років окупності.

Раніше повідомлялося, що в Україні планується запровадити новий тариф на сміття, який може скласти 30-55 дол./т.
"Фактично, мова йде про створення тарифу на переробку сміття в цілому по Україні. Яким буде цей тариф має визначати законодавець... Чи це буде одна комісія, яка буде регулювати ці тарифи, центральна. Або ця функція буде віддана місцевим органам влади. Це перше питання. Друге питання, за яким принципом... але... не можна не створювати, інакше ми просто потонемо в смітті. Я не хочу називати цифри, але фактично за нашим попереднім аналізом, діапазон (ціни) може коливатися від 30 до 55 дол. за тонну. залежно від міста, умов, самої технології переробки", - сказав Каськів.