ua en ru

Інвестиції Sistema Shyam TeleServiсes в 2012 р. плануються на рівні 2011 р. - близько 200 млн дол

Інвестиції дочірньої компанії АФК "Система" в Індії - Sistema Shyam TeleServiсes Ltd. (SSTL) - в 2021 р. плануються на рівні 2011 р. - близько 200 млн дол Про це сьогодні на прес-конференції в Делі журналістам повідомив голова компанії Всеволод Розанов. Це кошти, залучені у вендорів і власні гроші, уточнив він. За три роки роботи в Індії Shyam інвестував 3 млрд дол
Розанов зазначив, що в 2011-20 12рр. інвестиції будуть спрямовані в розвиток мережі передачі даних, у розширення кількості міст з мережами, побудованими за технологією CDMA EV-DO REV.B.Також кошти будуть вкладатися в покриття мережами автострад. Так, компанія вже запустила послуги мобільного широкосмугового доступу в інтернет (ШПД) на двох ділянках - мережею покрита траса Делі - Джайпур (265 км) і Бангалор - ченной (350 км).
Він також повідомив, що в умовах високої конкуренції в секторі голосових послуг Shyam перш за все буде орієнтуватися на послуги передачі даних. На сьогодні в Індії працюють 14 операторів, серед них Shyam займає 9 місце.
Як відзначив фінансовий директор Shyam Сергій Савченко, перша трійка мобільних операторів в Індії володіє абонентською базою приблизно в 150 млн користувачів. Показник MOU (середня кількість використовуваних хвилин на одного абонента) у них становить 400 хв., А середня вартість однієї хвилини розмови - 1 цент. У Shyam показник MOU становить 300 хв., Показник ARPU (середня щомісячна виручка на одного абонента) - 2 дол "В інших операторів великий внесок у маржинальність вносять старі голосові абоненти, перекупити їх занадто дорого і недоцільно", - зазначив С. Савченко, додавши, що CDMA-ліцензія в Індії дає велику перевагу з точки зору ефективності використання частотного ресурсу. Так, якби Shyam отримав ліцензію в стандарті GSM-1800, то на побудову мережі було потрібно в два рази більше встановити базових станцій, ніж CDMA. Орієнтир Shyam в стратегії на передачу даних в компанії пояснили тим, що ринок мобільного ШСД в Індії тільки починає розвиватися. "У сегменті передачі даних в Індії ми можемо зібрати ще дуже багато хороших клієнтів, ринок на ранній стадії розвитку, ця частина бізнесу має більше маржинальності, ніж в голосового зв'язку", - вказав він.
Незважаючи на низький рівень життя, з 1 млрд населення в Індії 200-300 млн осіб належать середнього класу.
Разом з тим директор департаменту зі стратегії Shyam Чену Сешадрі, зараз 73% виручки компанії приносять голосові послуги, 16% - передача даних, 11% - мобільні сервіси. У 2014р. компанія очікує перерозподіл часток: 40% - голосові послуги, 20% - передача даних, 28% мобільні сервіси. Shyam зараз надає послуги мобільного ШСД більш ніж 1 млн користувачів в 200 містах Індії.
Компанія Sistema Shyam TeleServices Ltd. була утворена в 1998р. (Спочатку називалася Shyam Telelink Ltd.) І почала повномасштабну діяльність в індійському штаті Раджастан в 2000р. Компанія отримала універсальну паніндійскую ліцензію на надання послуг мобільного зв'язку в березні 2008р. і на поточний момент володіє частотами у всіх 22 ліцензійних округах країни. Sistema Shyam TeleServices Ltd. надає послуги мобільного зв'язку більш ніж 13 млн абонентів по всій країні, послугами мобільного широкосмугового доступу користуються понад 1 млн абонентів більш ніж в 200 найбільших містах Індії. АФК "Система" володіє 56,68% акцій Sistema Shyam TeleServices Ltd., РФ належить 17,14%. Чистий збиток SSTL за US GAAP в II кварталі 2011р. в порівнянні з аналогічним періодом 2010р. знизився на 0,6% - приблизно до 142, 7 млн дол Виручка в той же час склала близько 60,4 млн дол, збільшившись в 2,6 рази до показника роком раніше.