ua en ru

Інвестфонд Pamplona Capital може купити взуттєвий бренд Dr. Martens за 248,5 млн євро

Відомий взуттєвий бренд Dr. Martens може бути проданий інвестфонду Pamplona Capital, співінвестором якої є російський бізнесмен Михайло Фрідман, повідомляє "Комерсант-Україна" з посиланням на місцеві ЗМІ.

Pamplona є одним з трьох претендентів на активи виробника. Свої пропозиції також зробили міжнародний фонд Warburg Pincus і британський Electra Partners. За відомостями The Scotsman, Pamplona готова заплатити 200 млн фунтів стерлінгів (248,5 млн євро). Представник Pamplona і Dr. Martens не прокоментували виданню інформацію, що з'явилася.

R. Griggs Group виставила свою взуттєву компанію на продаж у лютому цього року, пояснивши це тим, що "після декількох складних років вдалося досягти зростання прибутку, що дало можливість продати бренд дорожче". У 2011 році доподатковий прибуток Dr. Martens зріс втричі, до 15 млн фунтів стерлінгів (18,6 млн євро), виручка - на 33%, до 110 млн фунтів стерлінгів (136,7 млн ​​євро).

Компанія Dr. Martens спочатку почала фабричне виробництво в Мюнхені. До кінця 1950-х років про продукцію дізналися за межами Німеччини, і в 1960 році британська взуттєва компанія R. Griggs Group Ltd купила патент на виробництво черевиків Dr. Martens у Великобританії. У наступні роки продукція стала культовою серед неформальної молоді.

Керуюча компанія Pamplona Capital Management заснована колишнім топ-менеджером "Альфа-Груп" і міноритарієм Altimo (в Україні їй належить частка в мобільному операторі "Київстар") Олександром Кнастером в 2005 році в Лондоні. Управляє трьома фондами. Капітал першого складає 322 млн євро. У 2007 році співвласники "Альфа-Груп" Михайло Фрідман, Герман Хан, Олексій Кузьмічов вклали 1,24 млрд євро в другій фонд Pamplona. У 2011 році з'явився третій фонд з капіталом 2 млрд євро. У портфелі фондів Pamplona є німецький постачальник автомобілів TMD Friction, що займається устаткуванням для збірних залізобетонних конструкцій і виробничих ліній Elematic Group; німецький виробник туалетного паперу та носових хустинок WEPA; британська фінансова компанія Oakwood Global Finance, яка обслуговує іпотечні позики, і сінгапурська Global Tender Barges, що надає бурове обладнання для нефгегазових компаній.

За оцінками Euromonitor, ємність взуттєвого ринку Великобританії в 2011 році склала 6,5 млрд фунтів стерлінгів (8 млрд євро). При цьому 2012 р. має стати першим після кризи, коли сегмент виросте - за прогнозами, на 2,3%. Протягом трьох років до цього моменту спостерігалося падіння на 2-3% щорічно. Dr. Martens не є найбільшим гравцем місцевого ринку і не входить навіть до топ-5 найбільших виробників взуття в Великобританії, кажуть в Euromonitor.

Pamplona вже інвестувала в іноземні активи на споживчому ринку. Серед найвідоміших проектів фонду - австрійсько-німецька ювелірна мережа Amor. У 2010 році Pamplona продала Amor міжнародного фонду 3i, уточнив виданню представник фонду. У 2010 році Pamplona також претендувала на реструктуризацію боргів німецької мережі Karstadt (120 універмагів на той момент), яка належала групі Arcandor. Угода не відбулася, уточнили вчора у Pamplona.