ua en ru

Інтерпол досі не оголосив Януковича в розшук через недостатність доказів його провини

Міжнародна організація кримінальної поліції (Інтерпол) досі не оголосила екс-Президента України Віктора Януковича в міжнародний розшук за своїми каналами через недостатність доказів того, що скоєне ним правопорушення носить кримінальний, а не політичний характер.

Міжнародна організація кримінальної поліції (Інтерпол) досі не оголосила екс-Президента України Віктора Януковича в міжнародний розшук за своїми каналами через недостатність доказів того, що скоєне ним правопорушення носить кримінальний, а не політичний характер. Про це в інтерв'ю Deutsche Welle повідомив директор українського бюро Інтерполу Василь Неволя.

За його словами, у Ліоні досі вивчають ситуацію стосовно того, чи дозволено взагалі застосовувати канали та можливості організації для розшуку Януковича. Адже статтею третьою статуту Інтерполу "категорично забороняється здійснювати яке-небудь втручання чи дії політичного, військового, релігійного або расового характеру".

За словами Неволі, важливо надати переконливі докази того, що правопорушення носить власне кримінальний, а не політичний характер. "Очевидно доведена його вина може бути лише після того, як справа пройде через суд", - зазначив він.

Таку думку поділяє і перший заступник голови комітету з питань боротьби з злочинністю і корупцією у Верховній Раді України Геннадій Москаль. "Інтерпол вимагає обов'язкового рішення суду. А тут, наскільки я знаю, є лише рішення про доставку його в суд для застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою", - зазначив він у розмові з Deutsche Welle. Депутат додав, що задля оголошення особи у міжнародний розшук генеральному секретаріату потрібно надати "дуже переконливі аргументи".

Зазначимо, Україна підготувала усі документи для екстрадиції Янукович та звернулася до Інтерполу з проханням оголосити його в міжнародний розшук ще у березні 2014 р.

Янукович звинувачується у ряді злочинів, зокрема, за фактом масових вбивств мирних громадян, що мали місце на Майдані Незалежності, за фактом відмивання грошей, за фактом посягання на територіальну цілісність України та за фактом неконституційної зміни конституції України у 2010 р.