ua en ru

Інтереси ЄС і України в газовій сфері розходяться, - Медведчук

Те, що у Європейського Союзу та України різні стратегічні інтереси в газовій сфері, було зрозуміло давно. Про це у своєму блозі пише лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Заявлена Україною "газова незалежність" від Росії не витримує жодної критики. Схоже, блакитна мрія офіційного Києва отримувати дешевий російський газ без схвалення самої Росії, та ще й у перекупників цього самого російського газу, розбивається об жорстоку реальність. Наші спроби налагодити реверсні поставки блакитного палива з Європи, на думку чиновників, не знайшли належного відгуку у європейців: словаки, пов'язані з раніше укладеним з "Газпромом" контрактом, виявилися незговірливими", - пише Медведчук.

Більш того, як зазначає політик, росіяни продовжують будівництво альтернативного газопроводу "Південний потік" в обхід України, і Європа (в даному випадку Сербія, Хорватія і Македонія) не гребує сприяти реалізації проекту, від якого Україна опиниться в програші.

"Адже підписуючи Енергетичну хартію з ЄС в 2010 р., українська влада сподівалася одним пострілом вбити всіх зайців: заручитися беззастережною підтримкою Євросоюзу в будь-яких конфліктних питаннях з "Газпромом", а на додачу ще й козиряти винятковим статусом країни-транзитера газу, незважаючи на жалюгідний стан газотранспортних шляхів", - пояснює лідер "Українського вибору".

При цьому Медведчук нагадав, що не так давно Україна висловила невдоволення відсутністю визначеності з боку ЄС у питанні подальшої долі української ГТС.

"Про свої сподівання і нездійснені мрії офіційний Київ і заявив нещодавно Брюсселю, нарікаючи на недружні дії та бездіяльність, пособництво східному сусідові тощо. У відповідь представники Європейського енергетичного співтовариства висловили відверте здивування. У питаннях реверсу ЄС начебто б і радий допомогти, але і Росія, і Україна, і Словаччина пов'язані діючими договорами, які не можна скасувати в догоду Києву. Питання це, мовляв, складне, йдуть переговори, розглядаються варіанти; подякуйте за те, що Єврокомісія взагалі бере в них участь. А що стосується "Південного потоку", то директор секретаріату ЄЕС Янез Копач відверто визнав - будь-який додатковий газовий маршрут тільки вітається, з точки зору підвищення безпеки поставок і збільшення конкуренції на енергоринку. Адже альтернативний газопровід Європа розцінює як додаткову міру власної енергобезпеки", - зазначає лідер "Українського вибору".

Разом з тим, за словами політика, Янез Копач не забув нагадати українській стороні, що участь у ЄЕС - це не тільки привілеї, але ще й зобов'язання, які Київ повинен виконувати, і побажав українському енергетичному сектору якнайшвидшого оздоровлення.

"Чи розцінювати таку заяву Європи як ляпас або як протверезний від всяких ілюзій холодний душ, вирішувати першим особам держави. Однак те, що у ЄС і України різні стратегічні інтереси, було зрозуміло давно. А подальша бездіяльність в енергетичному секторі та надії на Європу в сьогоднішніх реаліях для України не просто інфантильні, але й злочинні, оскільки створюють загрозу національній безпеці країни", - підсумував Медведчук.