ua en ru

Інститут-творець аудіоформату MP3 повідомив про його "смерть"

Інститут-творець аудіоформату MP3 повідомив про його "смерть" Фото: музика

У квітні 2017 року закінчилися останні патенти на формат

Німецький інститут інтегральних схем суспільства Фраунгофера, який розробив популярний аудіоформат MP3, офіційно повідомив про фактичну смерть цього формату, передає ВВС.

Так, у повідомленні інституту вказано, що в квітні 2017 року закінчилися останні патенти на формат і були припинені збори ліцензійних відрахувань з виробників програмного забезпечення та вбудованих рішень.

"Ми дякуємо всім за гігантську підтримку, яка допомогла зробити формат MP3 головним аудіоформатом у світі за останні 20 років", - сказано в ньому.

Зазначено, що однією з причин відмови від формату стала поява нових. Більшість радіостанцій і телеканалів перейшли на сучасні ISO-MPEG кодеки, які забезпечують більш високу якість звуку.

Основою розробки MP3 послужив експериментальний кодек ASPEC. Першим кодувальником у формат MP3 стала програма L3Enc, випущена влітку 1994 року. Через один рік з'явився перший програмний MP3-плеєр - Winplay3.

Нагадаємо, в 2008 році продажі МР3-плеєрів (Flash і HDD) в Україні за перший квартал підвищилися на 3,5% від продажів за аналогічний період 2007 року.