ua en ru

Іноземців, чиє перебування в Росії вважатимуть небажаним, будуть висилати з країни без суду

Іноземців, чиє перебування в Росії силовики вважатимуть небажаним, найближчим часом будуть висилати з країни без суду. Санкціонувати цю процедуру зможуть міністр внутрішніх справ РФ і його заступники.
З 29 січня вступить в силу наказ глави російського МВС Володимира Колокольцева № 1024, який змінює процес висилки з Росії небажаних осіб.

Територіальні органи РФ повинні будуть підготувати на неугодних іноземців або осіб без громадянства РФ пакет документів, який потім буде відправлений у центральний апарат МВС. У Москві чиновники протягом 14 днів вивчать ці матеріали і, у разі згоди, покладуть їх на стіл міністра внутрішніх справ або одного з його заступників. Ті ж своїм підписом вирішать долю іноземця.

Передбачається, що на всі перевірки і узгодження з моменту надходження паперів про небажаність перебування в Росії того чи іншого іноземця у представників МВС має піти не більше місяця. Після цього резолюція протягом трьох днів "спуститься" у відділення поліції за місцем проживання закордонного громадянина, а копія буде спрямована в ФСБ. Поліцейські повинні будуть знайти майбутнього депортанта і вручити йому відповідне рішення. Потім іноземцю дадуть кілька днів (в кожному випадку індивідуально, але не більше місяця) на добровільний виїзд протягом місяця. Якщо він не покине країну сам, до процедури видворення підключиться ФМС.

При цьому МВС РФ отримає право висилати з Росії як нелегалів, так і іноземців, що проживають тут на законних підставах. Останнім загрожує висилка, якщо їхнє перебування в країні "створює реальну загрозу обороноздатності чи безпеці держави або громадському порядку, чи здоров'ю населення".

Джерело в російському МВС заявило, що невірно тлумачити наказ Колокольцева так, що міністр нібито стане підміняти собою суд. "Мова йде не про примусове видворення тих, на кого вкажуть поліцейські, а про те, що деяким особам може бути повідомлено про небажаність їхнього перебування на території нашої країни. Без будь-якого фізичного тиску на людину. І тільки якщо він не погодиться добровільно виїхати, тоді вже вступає в силу старий механізм - з видворенням силами ФМС ", - пояснили у відомстві.

Читайте також: Медведєв не вважає дискримінацією вимогу про здачу екзамену з російської мови для заробітчан