ua en ru

Медведєв не вважає дискримінацією вимогу про здачу екзамену з російської мови для заробітчан

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв не вважає дискримінацією вимогу про здачу екзамену з російської мови для мігрантів. Про це глава уряду заявив у вівторок, 22 січня, у ході зустрічі з представниками парламентських партій.

"Депутатами внесено проект закону, який передбачає необхідність підтвердження знання російської мови, історії Росії, основ нашого законодавства. Це абсолютно нормально, і ніякої дискримінації тут немає, - підкреслив Медведєв. - Така практика існує в більшості країн світу, в усякому разі, в країнах, яким небайдуже їх майбутнє. І я вважаю, що це правильно. І це має бути підтримано".

За словами глави Уряду РФ, російська економіка повинна бути забезпечена "сучасної робочою силою", а для цього необхідно створення цивілізованого ринку праці".

Він також підкреслив, що необхідно залучати кваліфікованих фахівців, у тому числі іноземних, за найбільш дефіцитним і затребуваних спеціальностей, однак це не повинно робитися "в шкоди російським громадянам".
"Ми з вами розуміємо, хто до нас поки їде - це, в основному, некваліфіковані працівники, які часто насилу пояснюються українською мовою, погано знають нашу культуру, наші звичаї. Через це виникають конфлікти і, на жаль, злочини", - зазначив Медведєв.
Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін 14 листопада підписав закон, який зобов'язав мігрантів підтверджувати знання російської мови. Вимога поширюється на приїжджих, охочих працювати у сфері житлово-комунального господарства, роздрібної торгівлі та побутового обслуговування. Мігранти повинні володіти російською мовою на рівні не нижче базового. Це положення не поширюється на громадян держав, в яких російська мова є державною. Під цю норму потрапляють тільки громадяни Білорусії і Південної Осетії. Резонансний законопроект був прийнятий Державною думою 26 жовтня і схвалений Радою Федерації 31 жовтня 2012 р.

Читайте також: Росія не може обійтися без залучення гастарбайтерів, - Мінпраці РФ.