ua en ru

Іноземні студенти в 2013 р. заплатять за навчання в Україні 4,3 млрд грн, - Табачник

Іноземні студенти в 2013 р. залишать в Україні близько 4,3 млрд грн тільки за навчання. Про це на прес-конференції заявив міністр освіти і науки України Дмитро Табачник, передає кореспондент РБК-Україна.

Іноземні студенти в 2013 р. залишать в Україні близько 4,3 млрд грн тільки за навчання. Про це на прес-конференції заявив міністр освіти і науки України Дмитро Табачник (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Цього року іноземні студенти залишать в Україні тільки за навчання 4 мільярди 300 з гаком мільйонів гривень. І це тільки плата за навчання, не рахуючи проживання, харчування, розваги", - сказав Табачник.

Він підкреслив, що "це могутній показник зростання ВВП, враховуючи, що у нас вчиться 61 тис. іноземних студентів".

Читайте також: Міносвіти не планує в 2013 р. скасовувати ЗНО, - Табачник

За даними Табачника, кожен іноземний студент платить за навчання в рік 70,5 тис. грн. При цьому середня вартість року навчання в Національному університет "Києво-Могилянська академія" складає 20,23 тис. грн, в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка - 17,58 тис. грн, в Національному технічному університеті "Київський політехнічний інститут" - 13,5 тис. грн.

Нагадаємо, в 2012 р. в Україні, як заявляв Табачник, навчалося 55 тис. іноземних студентів і вони платили до держбюджету 115 млн дол. в рік, тобто приблизно 920 млн грн. Таким чином, в 2012 р. іноземний студент в середньому платив за рік навчання 16,73 тис. грн, що набагато реальніше, ніж показники цього року.

Читайте також: Українські виші не увійшли до сотні кращих університетів світу

Табачник також говорив про те, що в 2011 р. Україна увійшла до переліку 10 держав-лідерів в області міжнародної освіти і в країну приїжджають вчитися навіть студенти з країн ЄС. Проте в березні 2013 р. газета Times і інформаційна група Thomson Reuters оприлюднили черговий рейтинг Times Higher Education за 2013 р., який складається з 100 кращих університетів світу. Українські виші прогнозовано не увійшли до сотні кращих, що ще раз примушує задуматися над вмістом і напрямом освітньої реформи в Україні.

Ситуація в українській вищій освіті сьогодні суперечлива. З одного боку, існують підстави говорити про деяке подолання проблеми корупції у зв'язку з введенням ЗНО при вступі до університетів, з іншої - це саме ЗНО хочуть в майбутньому скасувати. Про це зокрема заявляв віце-спікер Ради Ігор Калєтнік.

Читайте також: Виші повинні видавати персональні дипломи, а не дипломи державного зразка, - Азаров

Крім того, останнім часом в Україні загострилася дискусія про те, які дипломи повинні видавати університети - державного зразка або персональні, тобто "брендові". Прем'єр Микола Азаров вважає, що мають бути персональні дипломи. Його підтримує ректор КПІ Михайло Згуровський. Також всім відома ситуація з градацією науково-кваліфікаційних ступенів в Україні - вітчизняна система, успадкована з радянських часів, не відповідає західним стандартам, що стає підставою численних колізій, страждають від яких реальні люди.