ua en ru

Іноземні інвестиції в Китай сповільнилися в I півріччі

Іноземні інвестиції в Китай сповільнилися в I півріччі Фото: Зростання іноземних інвестицій у Китай сповільнився

Обсяг інвестицій з США та Японії скоротилися, з Франції - навпаки зросли

Іноземні інвестиції в Китай в I півріччі 2015 р. досягли 68,4 млрд дол., що на 8,3% більше показника за січень - червень 2014 р. Місяцем раніше зростання показника з початку року досягав 10,5%. Про це пише Deutsche Welle з посиланням на дані Міністерства комерції країни.

Видання повідомляє, що на темп зростання припливу іноземних інвестицій у I півріччі 2015 р. негативно вплинула червневий показник - всього 0,7% зростання.

В цілому, додатковий приплив інвестицій за перші 6 місяців цього року забезпечив багато в чому зростання угоди злиттів і поглинань (M&A). Такого роду угод з боку іноземних компаній в Китаї за січень - червень було на 4,8% більше, ніж за аналогічний період минулого року. За словами Шеня Даньяна, представника Міністерства комерції Китаю, до акценту на M&A іноземних інвесторів підштовхує збільшення цін на землю в країні і зростання інших витрат.

Як повідомляє видання, незаперечним лідером серед іноземних інвесторів залишається Гонконг, що забезпечив три чверті надходжень або близько 50,7 млрд дол. У I півріччі також різко зросли інвестиції з боку Франції - на 47% (близько 660 млн дол.). Одночасно з цим, зменшився фінансовий потік з боку Японії (на 16,3%), а також США (на 37,6%).

У січні - червні поточного року зросли також прямі інвестиції китайських компаній за кордон - на 29,2% або до 56 млрд дол. експерти вважають, що якщо такий темп зростання буде утримуватися, то показник за підсумками року перевищить обсяг іноземних інвестицій у саму країну.

Нагадаємо, сьогодні, 21 липня 2015 р., в Китаї почала роботу банк розвитку країн-учасниць БРІКС.