ua en ru

Іноземні експерти схвалили ідею створення в Україні Банку розвитку

Україна входить до п'ятірки світових експортерів зерна, займає десяту позицію за обсягами виробництва сталі, є одним зі світових лідерів за кількістю програмістів. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов, починаючи дискусію "Обговорення участі бізнесу та інвесторів у реалізації" Державної програми активізації розвитку економіки України на 2013-2014 рр.", яка відбулась 13 липня в рамках першої міжнародної бізнес-конференції ABC : Ukraine & Partners.

"Цей список можна продовжувати. З точки зору економіки важливо, що в Україні є масштабний внутрішній ринок, освічені люди, високий експортний потенціал. Уряд серйозно налаштований на поліпшення інвестиційного клімату та залучення іноземного капіталу", - сказав Сергій Арбузов.

Головна мета Державної програми активізації розвитку економіки - запустити нові стимули для внутрішнього реінвестування в галузі з високою часткою доданої вартості, провести масштабну модернізацію і технологічне переозброєння промислових підприємств, збільшити частку покриття внутрішнього попиту на промислову продукцію вітчизняного виробництва, зменшити частку сировинної продукції в структурі виробництва і експорту. І Уряд готовий обговорювати з бізнесом додаткові заходи, необхідні для досягнення цілей, зазначених в програмі активізації розвитку економіки, зазначив у своєму виступі Міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов.

На його думку, успішній реалізації Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки сприятиме Державний банк розвитку.

"Банк розвитку повинен стати головним інструментом кредитування стратегічних галузей української економіки. Йдеться про високотехнологічних галузях - авіабудуванні, суднобудуванні, ракетно-космічної галузі, машинобудуванні. Ми також будемо стимулювати розвиток стратегічних секторів економіки - ПЕК, ЖКГ, транспортної інфраструктури, сільського господарства", - підкреслив Ігор Прасолов.

Ідею створення Банку розвитку привітали та іноземні експерти, які брали участь у дискусії, зокрема, інвестор Карл Стурен і керівник проекту секторної конкурентоспроможності для України ОЕСР Габріела Міранда.

"Я вітаю намір створити Державний банк розвитку, який, на мою думку, дозволить сконцентрувати кошти для фінансування пріоритетних галузей", - зазначила представник ОСЕР.

У рамах панельної дискусії масштабні проекти у стратегічних галузях національної економіки презентували представники ДП "Антонов", Крюківського вагонобудівного заводу, Державного космічного агентства України, ТОВ "Донецькспецсталь".

Ця дискусія, яка проходила в діловій та дружній атмосфері продемонструвала готовність влади до конструктивного діалогу з бізнес-колами - як українськими, так і іноземними підприємцями.