ua en ru

Іноземні банки блокують платежі в Україну через високі ризики

Співробітники європейських банків блокують переклади на будь-які українські платіжні картки і рахунки, оскільки не знають, які саме території України знаходяться під тимчасовою окупацією або входять в зону бойових дій. Про це інформаційному проекту FinMaidan повідомили в декількох банках.

"Директор банку Cassa di Risparmio di Orvieto розповів, що українська банківська система зараз вважається зоною високого ризику. Всі операції повинні бути схвалені безпосередньо радою директорів. Але поки ситуація вже місяць висить у повітрі", - розповів FinMaidan Карміні Роди Фаланга, який намагається здійснити грошовий переказ в Україну з Італії.

В українських банках, до яких FinMaidan звернувся за коментарями, кажуть, що знають про такі складнощі. Вони поки що не носять масовий характер. "У нас бувають такі проблеми з платежами клієнтів. Справа в тому, що деякі іноземні банки думають, що Дніпропетровськ, куди надходять платежі, знаходиться в зоні АТО, і блокують їх. А деякі взагалі думають, що це знаходиться в Криму, і не проводять платежі через санкції", - повідомили в одному з банків.

Банкіри вважають такі дії іноземних колег неправомірними. Щоб вирішити цю проблему, українські банки клієнтів просять надіслати їм копію повідомлення банку-відправника про блокування платежу. Потім казначейство дзвонить в іноземний банк і пояснює ситуацію.