ua en ru

Ініціатори закону про конфіскацію майна повинні бути притягнуті до відповідальності, - юрист

Народні депутати України, які були ініціаторами законопроекту про особливий режим спеціальної конфіскації майна колишніх чиновників, які голосували за включення його до порядку денного, повинні бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Відповідну заяву про скоєння злочину в Генеральну прокуратуру України подав юрист Костянтин Кондратюк.

Він зазначає, що проект закону № 3025 порушує вимоги Конституції України та чинні міжнародні договори, а тому депутати, які розробили законопроект і голосували за його включення до порядку денного сесії, порушили Кримінальний кодекс України.

Нагадаємо, проект закону про особливий режим спеціальної конфіскації майна був поданий народними депутатами України Тетяною Чорновіл та Олегом Барною і зареєстрований 03.09.2015 року. У четвер він не був включений до порядку денного сесії. За результатами поіменного голосування, "За" проголосували 214 народних депутатів.

Згідно з проектом закону, особливий режим спеціальної конфіскації майна застосовується до Віктора Януковича та деяких інших колишніх чиновників незалежно від наявності обвинувального вироку і незалежно від того, чи вчинили ці люди злочини.

Як переконаний юрист, проект закону про особливий режим спеціальної конфіскації майна грубо порушує вимоги Конституції України та чинні міжнародні договори, зокрема, статтю 6 Конвенції про захист прав людини та основних свобод щодо презумпції невинуватості та права на справедливий судовий розгляд; статтю 41 Конституції України і статтю 1 Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основних свобод, якими закріплено принцип непорушності права приватної власності, що кореспондується з правовими нормами ст. 316, 317, 319, 321 Цивільного Кодексу України; статті 55 Конституції України та вимоги Конвенції про захист прав людини і основних свобод міжнародними актами в частині права на судовий захист, яке згідно зі статтею 64 Конституції України не може бути обмежене; практику Європейського суду з прав людини щодо презумпції невинуватості та права на справедливий судовий розгляд.

Як наголошується, що народний депутат України є посадовою особою, яка при виконанні своїх повноважень керується Конституцією України, законами України та загальновизнаними нормами моралі.

Згідно статті 364 КК України, кримінальним правопорушенням визнається зловживання владою або службовим становищем, якщо воно заподіяло істотну шкоду законним правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб. Таким чином, народні депутати, які виступили ініціаторами законопроекту, що суперечить вимогам Конституції України та чинним міжнародним договорам, і які голосували за включення його до порядку денного сесії, скоїли кримінальний злочин, передбачений частиною 2 статті 364 КК України "Зловживання владою або службовим становищем" .

На думку юриста, підтвердженням можливості залучення народних депутатів України до кримінальної відповідальності за подібні дії, є здійснення Генеральною прокуратурою України досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом прийняття "диктаторських законів" стосовно трьох колишніх народних депутатів.

Як зазначається у заяві, у відповідності зі статтею 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після його подачі, зобов'язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.