ua en ru

Ініціативи Міністерства аграрної політики обіцяють реальні перспективи для розвитку галузі, - експерти

Вперше за часи незалежності розпочалася системна відбудова аграрної галузі України. Про те, що реформи сфери сільгоспвиробництва стали реальністю, заявляють експерти аграрного ринку. При цьому, бачення експертів співпадає зі статистичними даними щодо виробництва власної сільгосппродукції за минулий рік.

«Якщо порівнювати з попередніми урядами і тим, що робилося в аграрній сфері, то сьогодні від аграрного міністра Миколи Присяжнюка аграрії чують багато хороших речей. Він говорить про правильні напрямки, у яких має розвиватися аграрний сектор», - каже заступник голови Асоціації сільських та селищних рад Василь Зайчук.

Експерти переконані, що реформи, які реалізовує Мінагрополітики, - це шанс вивести занедбаний за 20 років аграрний сектор на якісно новий рівень, забезпечивши аграріїв рентабельним виробництвом, а споживача - якісною і доступною продукцією.
«Реформування аграрного сектору - це вимоги сьогоднішнього дня. Тому ініціативи Мінагропроду - це правильний і своєчасний напрям. Сьогодні стоїть питання щодо ефективного завершення земельної реформи», - вважає Голова парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетник.

«Ініціативи Міністерства аграрної політики обіцяють реальні перспективи для розвитку АПК. Так, наприклад, іпотека землі стане реальною підтримкою вітчизняних сільгоспвиробників. У кожній країні з розвиненим АПК так робиться. Ми рухаємося в правильному напрямку», - зазначив голова Асоціації «Нива Переяславщини» Олександр Мостіпан.

Про правильний напрям Мінагрополітики свідчить також статистика. Зокрема, у першому кварталі 2011 року обсяги сільськогосподарського виробництва в усіх категоріях господарств у порівнянні з першим кварталом минулого року зросли на 5,3%. Зокрема, попри світову продовольчу кризу, в Україні вдалося збільшити виробництво сільгосппродукції у таких сегментах ринку, як плодово-ягідний (порівняно з минулим роком виробництво зросло на 33%,) рибний (на 56 % (у Криму), молочний (на 51,4 тис. тонн). Рекордне виробництво яєць торік, яке становило 17 млрд штук, забезпечило 100% потреби українського споживача та звільнило державу від імпортозалежності цього виду продукції.

Результатом нарощення виробництва стало збільшення експорту продукції підприємств АПК у першому кварталі 2011 р. на 900 млн дол., що на 41% більше від аналогічного показника минулого року.
За прогнозами спеціалістів, збереження темпів нарощування виробництва м'яса птиці дозволить до 2015 року збільшити виробництво до майже 2 мільйонів тонн у рік. Водночас у цьому році планується збільшити виробництво круп'яних культур на 228 тисяч тонн за рахунок розширення посівних площ. Таким чином Міністерство зможе не лише забезпечувати продовольством всю країну, але й зробити аграрний сектор головним в економіці країни.

«У нас останніх 20 років у сільському господарстві, особливо що стосується розвитку сільської місцевості ніхто нічого не робив. Були якісь «напівреформи», якісь намагання, але реально ніхто не займався. Для мене питання №1 - дати Міністерству аграрної політики та продовольства ті права, що допомогли проведенню справжніх реформ та забезпечили б відсутність зовнішнього втручання у роботу міністерства. Тобто, на сьогодні міністру потрібно дати час на завершення розпочатих ним реформ», - наголосив Алекс Ліссітса, президент Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу.