ua en ru

Ініціатива Папандреу про референдум штовхає Грецію до дефолту, - аналітики

Дефолт Греції все-таки буде, впевнені західні експерти. При цьому вони додають, що заява прем'єр-міністра Греції Георгіоса Папандреу про референдум щодо зовнішньої допомоги для Афін тільки прискорює його.

"Дефолт Греції буде, причому швидше раніше, ніж пізніше, а заяви про референдум лише прискорюють його", - вважає старший економіст Ignis Asset Management Стюарт Томсон.

На його думку, лідерам ЄС слід зайнятися проблемами інших країн.

"Вже пора приділити увага наступній проблемі - Італії. Берлусконі - політичний мрець, але і будь-який новий уряд не зможе швидко знайти вихід зі сформованої ситуації. Раніше Італія могла девальвувати свою валюту для підвищення конкурентоспроможності, тепер такої можливості немає. Співвідношення боргу до ВВП на рівні 120% неприпустимо для такої великої економіки. Замість урядового прогнозу приросту ВВП за 2012 р. на рівні 1% ми даємо свій: -1. До речі, Францію ми вже теж продаємо і не вважаємо емітентом з вищим кредитним рейтингом, на мій погляд, в 2012 р. можна чекати офіційного зниження з боку трійки провідних агентств", - зазначив Томсон в інтерв'ю Bloomberg TV.

Старший інвестиційний стратег AMP Capital Надір Наїмі також вважає, що дефолт Греції неминучий, а керівникам ЄС потрібно не допустити краху банківської системи.

"Греція ціною величезних зусиль, після скорочення пенсій, зарплат, після численних акцій протесту і заворушень вже майже отримала черговий транш допомоги, але тут на сцену виходить Папандреу і змішує всі карти. Прем'єр-міністр хоче влаштувати референдум і дізнатися, чи не наполягає глас народу на вихід з єврозони. Звичайно, така новина розчаровує інвесторів. Взагалі ж приклад MF Global показує, що вже в пору говорити не про допомогу Греції, а про повномасштабний дефолт і про те, наскільки істотною повинна бути рекапіталізація банків для запобігання серйозній катастрофі", - заявив аналітик в ефірі Bloomberg TV.