ua en ru

Інформацію про вторгнення військових РФ вдалося підтвердити лише 25 серпня 2014 р., - Генштаб

Інформацію про вторгнення військових РФ вдалося підтвердити лише 25 серпня 2014 р., - Генштаб Фото: Віктор Шидлюх

До цього достовірної інформації про супротивника не було

Інформацію про вторгнення військових Російської Федерації на Донбас вдалося підтвердити лише 25 серпня 2014 р. Про це на брифінгу заявив представник Центрального науково-дослідного інституту Збройних сил України полковник Віктор Шидлюх, передає кореспондент РБК-Україна.

"Є вимоги до достовірності інформації, за даними, які були в нашому розпорядженні, інформації про противника, але достовірну інформацію вдалося лише підтвердити 25 серпня 2014 року", - повідомив Шидлюх.

Також радник начальника Генерального штабу Збройних сил України Руслан Кавацюк повідомив, що у серпні 2014 р. не було підстраховки українських військових в районі Бахмутки.

"Ключовою загрозою було утворення оточення наших військ в районі на південь від Луганська. Внаслідок дуже жорстких боїв це угрупування зуміло відійти на північ від Луганська Бахмутською трасою, зайняти позиції, обороняти решту території. Зараз ми можемо казати, що насправді в той час від Луганська до Харкова і від Харкова до Києва не було військ, які були би здатні, підстрахувати, якщо б тоді не вдалося цьому нашому угрупуванню вийти з оточення і зайняти оборону в районі Бахмута", - повідомив він.

Крім того, у Генштабі зазначають, що не очікували наступу Росії без офіційного оголошення війни.

"Очікувалося, що якщо російські війська будуть робити вторгнення, вони повинні, згідно з міжнародним правом, оголосити стан війни", - заявив Кавацюк.

Нагадаємо, при боях за Іловайськ в Україну вторглися більше 4 тис. військових РФ. "За нашими оцінками, на нашу територію вторглися більше 4 тис. осіб Збройних сил Російської Федерації (у серпні 2014 року, - ред). Це ті цифри, які ми змогли встановити завдяки матеріалам, які були в нашому розпорядженні", - заявив Шидлюх.

Раніше також повідомлялося, що Генштаб до кінця серпня готує детальний звіт за свідченнями очевидців щодо Иловайской трагедії.

"Ми всі пам'ятаємо про трагедію Іловайська. Це був фактично надзвичайно складний епізод в історії Антитерористичної операції. Більш детальний план за свідченнями очевидців Иловайской трагедії Генеральний штаб готує до кінця місяця", - розповів Шидлюх.