ua en ru

Інфляція в 2010 р. може скласти однозначне число, - НБУ.

Інфляція в 2010 р. може скласти однозначне число. Такий прогноз журналістам озвучив виконавчий директор НБУ Ігор Шуміло, передає кореспондент РБК-Україна.

"Є всі можливості утримати інфляцію в 2010 р. в межах однозначного числа", - сказав він. В той же час І.Шуміло відмовився озвучити оперативні дані НБУ щодо інфляції в січні 2010 р. "Січень до січня буде нижчий, ніж грудень до грудня", - заявив І.Шуміло.

Коментуючи можливість утримати інфляцію за підсумками 2010 р., І.Шуміло відзначив, що такий прогноз багато в чому залежатиме від адміністративного підвищення цін. "Житлово-комунальні послуги, і все, що з ними пов'язане, - газ, електроенергія, складають не менше 10% в корзині (індексу інфляції), і якщо держава, уряд, підвищить, якщо на 50%, то це 5% інфляції, якщо зважитися і підвищить в 2 рази, то зрозуміло, що це дає 10% інфляції, і тоді оцінка, що ми утримаємо інфляцію в межах 10%, вона менш коректна. Проте ті оцінки, і ті зобов'язання, які були взяті (владою), не передбачають такого підвищення", - сказав І.Шуміло.