ua en ru

Інфляція в Україні в 2012 р. складе 7-9%, - аналітики

Аналіз інфляційних показників за останні 3 роки свідчить про те, що насправді в Україні спостерігається не зниження темпів зростання споживчих цін, а інтенсивне падіння споживчого попиту, пов'язаного зі зниженням купівельної спроможності населення і падінням зростання економіки в цілому. Про це говориться в опублікованому аналітичною групою Da Vinci AG квартальному звіті Ukrainian Economic Trends Forecast на 2012 рік. У звіті прогнозується, що в 2012 році спостерігатиметься зростання інфляції в межах 7-9% залежно від показників урожаю.

"Це буде обумовлено нестабільною ситуацією на ринку продовольчих товарів, яка чинитиме ключовий тиск на зростання цін. У IV кварталі не виключено зростання цін на комунальні послуги. Крім того, зростання інфляції дозволить створити умови для здійснення соціальних виплат, закладених до бюджету на поточний рік", - наголошується в документі.

У документі також сказано, що, незважаючи на необхідність корегування методики розрахунку інфляційних показників в Україні, озвучені урядом річні підсумки в 4,6% можуть бути близькими до дійсності. На підтвердження аналітики приводять дані аналогічних показників в країнах з низьким зростанням економіки і високим рівнем бідності. При цьому в компанії приходять до висновку про те, що індекс споживчих цін інфляції в Україні не стільки занижений, скільки відображає інші процеси в економіці країни - зростання бідності і продовження економічної кризи. Зокрема, падіння купівельної спроможності населення за останні 3 роки призвело, на думку аналітиків, до переформатування споживчого кошика, внаслідок чого деякою мірою змінилася структура попиту на продукти харчування на користь дешевших товарів.

Нагадаємо, інфляція в Україні в 2011 р. знизилася до історичного мінімуму часів незалежності - до 4,6%.