ua en ru

Інфляція в єврозоні опустилася до чотирилітнього мінімуму

Інфляція в єврозоні в жовтні впала до найнижчого рівня за чотири роки. Цей чинник підвищує тиск на Європейський центральний банк у зв'язку з можливістю підсилити стимулювання і підтримати крихке відновлення економіки.

Інфляція в єврозоні в жовтні впала до найнижчого рівня за чотири роки. Цей чинник підвищує тиск на Європейський центральний банк у зв'язку з можливістю підсилити стимулювання і підтримати крихке відновлення економіки. Про це повідомляє "Росія 24".

Річні темпи зростання споживчих цін в жовтні впали до 0,7%, це найнижчий показник з листопада 2009 р., а також він нижчий за вересневий рівень, коли інфляція склала 1,1%, свідчать дані Євростату.

По окремих країнах дані говорять про уповільнення інфляції в Німеччині і Бельгії, а також в Іспанії, де річна інфляція склала всього 0,1%.

Ціни на енергоносії впали на 1,7% в річному виразі, після зниження на 0,9% в попередньому місяці. Вартість продуктів харчування, алкоголю і тютюну виросла на 1,9%, що нижче за показник в 2,6% у вересні, а вартість послуг виросла на 1,2%.

Базова інфляція сповільнилася до 0,8% в жовтні.

ЄЦБ чекає інфляцію на рівні 1,5% цього року і 1,3% в 2014 р. Також центральний банк пообіцяв зберігати ключову процентну ставку на поточному рівні 0,5% або нижче протягом тривалого періоду часу.

Проте, статистика відображає слабкий внутрішній попит в економіці єврозони. Офіційні дані по зростанню економіки єврозони будуть опубліковані 14 листопада.

Економісти Morgan Stanley відзначають, що якщо уповільнення інфляції збережеться, це може бути тривожним чинником, оскільки показник близько підійшов до зони дефляції.

Економіка єврозони виросла в II кварталі 2013 р. на 0,3% в місячному виразі після рецесії шість кварталів підряд - найтривалішої в історії єврозони.

Рівень інфляції в 0,7% - це значно нижче за цільове значення центрального банку, яке знаходиться на рівні трохи менше 2%. У зв'язку з цим, підвищуються шанси на додаткове пом'якшення грошово-кредитної політики. Засідання ради директорів ЄЦБ відбудеться 7 листопада.

При цьому уповільнення інфляції зафіксоване на тлі високого рівня безробіття. Темпи зростання цін сповільнюються дев'ятий місяць підряд, а безробіття залишається на рекордному рівні в 12,2% у вересні. В результаті центральний банк говорить тільки про "поступове" відновлення.

Серпневе значення безробіття було переглянуте 12% до 12,2%, а безробіття серед молоді у віці до 25 років склало 24,1% у вересні.

В Іспанії загальний рівень безробіття склав 26,6%, в Італії показник збільшився до 12,5%, а в Німеччині безробіття впало до 5,2%.