ua en ru

Інфляція у Євросоюзі знизилася до мінімуму за 4 роки

Річний рівень інфляції у Європейському союзі впав у жовтні до найнижчого рівня за чотири роки. Це підкреслює побоювання настання тривалого періоду дефляції у регіоні, що стане негативним для економіки.

Річний рівень інфляції у Європейському союзі впав у жовтні до найнижчого рівня за чотири роки. Це підкреслює побоювання настання тривалого періоду дефляції у регіоні, що стане негативним для економіки, передає "Росія 24".

Споживчі ціни зросли на 0,9% у жовтні в річному вираженні, а це найнижчий показник від жовтня 2009 р., свідчать дані офіційного статистичного агентства ЄС. У вересні показник склав 1,3%.

У єврозоні інфляція склала 0,7%, а це мінімум з листопада 2009 р. Попередня оцінка Eurostat, випущена 31 жовтня, викликала швидку відповідь ЄЦБ, який знизив базову процентну ставку до 0,25%, що стало рекордно низьким рівнем.

Останні дані показують, що падіння темпів інфляції є проблемою для всіх європейських економік, багато з яких намагаються повернутися до зростання. ВВП єврозони зріс у третьому кварталі лише на 0,1%, а ВВП ЄС зріс на 0,2%.

Дефляція спостерігалася у Греції, Болгарії, на Кіпрі та в Ірландії. Іспанія, Латвія і Португалія були на порозі дефляції. Тільки у двох країнах, Естонії і Великій Британії, інфляція була близька до 2%, саме цей рівень багато центральних банків вважають найбільш оптимальним.

Ціни на енергоносії у єврозоні знизилися на 1,2% в місячному і на 1,7% в річному вираженні. Ціни на послуги, порівняно з вереснем, впали на 0,3%, а алкоголь і тютюн подешевшали на 0,1%, що відображає вплив слабкого споживчого попиту і високого рівня безробіття.

Зараз уповільнення інфляції може призвести до негативних наслідків. У той час як цей фактор повинен підвищити реальні доходи населення в період слабкого зростання заробітної плати, він також свідчить про можливість дефляції. Стійке падіння цін, при цьому, може призвести до того, що бізнес і держава не будуть докладати великих зусиль до погашення боргу, а зростання споживчих витрат припиниться.

Коли ціни починають падати, споживачі можуть відкласти покупки в надії на те, що вони в майбутньому зможуть купити ще дешевше. Це призводить до ослаблення економічної діяльності та створює подальший дефляційний тиск. Після труднощів, з якими зіткнулася Японія в епоху дефляції, інші центральні банки стурбовані тим, щоб уникнути подібної ситуації.

Деякі економісти зазначають, що регулятори мають реагувати превентивно, а не чекати, поки настане дефляція, і запобігти втрати ВВП і зайнятості.

Нагадаємо, глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драгі напередодні висловив побоювання, що низька інфляція у валютному блоці збережеться тривалий час.

Як повідомлялося, зростання економіки єврозони у III кварталі 2013 р. сповільнилося. Зниження темпів зростання пов'язано з уповільненням темпів у Німеччині та Франції. Внутрішній валовий продукт єврозони у III кварталі зріс на 0,1% у квартальному вираженні, а в річному показник впав на 0,4%.