ua en ru

Індійська активістка припинила 16-річне голодування

Індійська активістка припинила 16-річне голодування Фото: Шарміла почала голодування для скасування Акта про спеціальні повноваження збройних сил Індії

Тепер Шарміла має намір взяти участь у виборах в законодавчу асамблею індійського штату Маніпур

Індійська громадянська активістка Іром Шарміла припинила голодування, яке тривало понад 15 років. Про це передають "РИА Новости".

Про завершення голодування Шарміла повідомила на прес-конференції в Імпхалі, штат Маніпур.


Перед тим, як випити ложку меду, який вона вилила собі на долоню, Шарміла розплакалася. Вона сказала, що ніколи не забуде той момент, коли вперше за 16 років взяла звичайну їжу.

Тепер Шарміла хоче зайнятися активною політикою, щоб відповідати прізвиську, яке їй дали люди, - "Залізна леді Маніпура".

У вівторок, 9 серпня, Шарміла відвідала слухання в суді у справі про "спробу самогубства". Суддя прийняв рішення відпустити її під заставу, яку пізніше вона внесла.

Також Шармула заявила про своє бажання брати участь у виборах в законодавчу асамблею штату Маніпур. В її планах зміщення уряду Окрама Ібобі Сінгха, який представляє партію "Індійський національний конгрес".

Проте створювати свою партію Шарміла не має наміру. На виборах активістка буде йти разом з 20 іншими незалежними кандидатами.

Шарміла почапа голодування 5 листопада 2000 року, коли їй було 28 років. Таким чином, її голодування тривало 15 років 9 місяців і 4 дні.

Своїм голодуванням вона намагалася домогтися скасування Акта про спеціальні повноваження збройних сил. Закон давав широкі можливості військовослужбовцям у боротьбі з численними сепаратистками угрупованнями на північному сході Індії.

Приводом для голодування стало вбивство 10 мирних громадян, у тому числі 2 дітей, військовими корпусу "Стрілки Ассама".

Тоді Шарміла відмовилася їсти, пити, розчісуватися і дивитися в дзеркало, поки не буде скасовано закон.

Проте періодично її заарештовували за "спробу вчинити самогубство" і проводили процедури примусового годування.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Савченко знову оголосила голодування.