ua en ru

Індія ухвалила закон, що обмежує розмір виплат за ядерну шкоду для іноземних компаній до 320 млн дол

Кабінет міністрів Індії схвалив закон про відповідальність за ядерну шкоду, що, за розрахунками уряду, має залучити на індійський ринок ядерних енергоносіїв іноземні компанії. На початку наступного тижня текст закону буде заслухано в парламенті країни і, як очікується, схвалений депутатами, передає РБК із посиланням на Associated Press. Документ обмежує розмір відповідальності для іноземних компаній до 320 млн дол. у разі промислової аварії на підконтрольному об'єкті ядерної промисловості.
Досі багато приватних компаній, здебільшого американських, не збиралися будувати в Індії атомні електростанції, оскільки в країні відсутнє законодавство, здатне захистити їхні права. Як очікується, прийняття закону спонукає до інвестицій в індійську економіку такі американські компанії, як GE-Hitachi і Westinghouse Electric, дочірнє підприємство японського виробника персональних комп'ютерів Toshiba Corp. Нове законодавство також може стати стимулом для розширення виробництва російських і французьких компаній з державною участю, які вже працюють над реалізацією енергетичних проектів.
Тим часом обмеження матеріальної відповідальності за ядерну шкоду зустріло широку опозицію. У тому числі індійські політики нагадали, що жертви газового витоку на заводі Union Carbide в м. Бхопал, що мав місце в 1984 р., досі добиваються виплати додаткових компенсацій. Цей витік, що вважається найбільш страшним з усіх промислових катастроф за всю історію, забрав життя 15 тис. осіб.
Нагадаємо, світова спільнота заборонила Індії брати участь у торговому обміні мирними ядерними технологіями, коли країна вчинила спробу створити ядерну зброю. Індії вдалося подолати ізоляцію лише в 2008 р., коли вона підписала зі США угоду про співробітництво в галузі "мирного атома". Після цього Група ядерних постачальників (ГЯП), у складі якої знаходяться 45 країн, зняла накладену на Нью-Делі заборону, що діяла протягом 30 років.