ua en ru

Індія бореться з новою загрозою: кількість летальних випадків збільшилася

Індія бореться з новою загрозою: кількість летальних випадків збільшилася Фото: нова хвороба виникає у пацієнтів з COVID-19 (GettyImages)

В Індії лікарі борються зі смертельною хворобою, яка виникає у пацієнтів з COVID-19. Постраждали від цієї хвороби 9 000 осіб, 250 осіб померли.

Йдеться про мукормікоз, також відомий як "чорний гриб". Ця хвороба швидко стає новою загрозою в Індії і приводом для занепокоєння.

Мукормікоз виникає під впливом слизової цвілі, яка зазвичай знаходиться в грунті, повітрі і навіть в носі й слизу людини. Він поширюється через дихальні шляхи і руйнує структури обличчя. Іноді лікарям доводиться видаляти око хірургічним шляхом, щоб інфекція не потрапила в мозок.

У суботу федеральний міністр Садананда Гауда заявив, що до цих пір в Індії було зареєстровано близько 9000 випадків захворювання, що призвело до нестачі амфотерицину B (препарату, що використовується для лікування цього стану).

Також місцеві ЗМІ пишуть, що понад 250 осіб вже померли від цієї хвороби.

За словами Гауда, чиновники охорони здоров'я працюють над скороченням нестачі ліків, яких і так мало через коронавірус.

Мукормікоз має високий рівень смертності і вже був присутній в Індії до пандемії. Це не заразно, але частота його появи в останній місяць шокувала лікарів.

"Це нова проблема, і все виглядає похмуро", - сказав керівник відділу ендокринології та діабету В Max Healthcare Амбріш Мітхал

За його словами, грибкова інфекція вражає пацієнтів з ослабленою імунною системою і супутніми захворюваннями, таких як діабет і у пацієнтів, які приймають стероїди. У сільській місцевості стероїди відпускають навіть без рецепта.

"Я стикався з кількома випадками щороку, але нинішній рівень зараження лякає", - сказав Мітал.

Міністерство охорони Здоров'я Індії попросило Штати відстежувати поширення захворювання і оголосити його епідемією. Прем'єр-міністр Нарендра Моді назвав хворобу "новим викликом".