ua en ru

Індикатори продбезпеки України в 2008 р. покращилися, - "Комерсант-Україна".

Індикатори продовольчої безпеки України в 2008 р. покращилися, повідомили вчора в Міністерстві економіки. Незважаючи на це, частка споживання імпортного м'яса, овочів і цукру зросла. Зростання частки імпорту викликане як зниженням виробництва в Україні, так і вступом країни до СОТ. Зупинити зростання імпорту не зможе навіть девальвація гривні, вважають експерти, повідомляє "Комерсант-Україна". Мінекономіки провело друге щорічне дослідження продовольчої безпеки (ПБ) України. Звіт містить сім індикаторів, для трьох з яких введені мінімальні межі. Вихід хоча б одного з них за рамки норми означає загрозу продовольчої кризи. Виходячи з даних за 2008 р., індикатори ПБ покращилися. Денна енергетична цінність раціону людини виросла на 2%, до 2998 ккал (норма - 2500 ккал), а індикатор доступності продуктів харчування покращав на 2,4 процентних пункту (п.п.), до 50,8% (межа - 60%). Зростання енергетичної цінності раціону було досягнуте в основному завдяки перевищенню норми споживання хліба й картоплі. Споживання риби виросло на 11 п.п., до 88% від розрахованої Мінохорониздоров'я норми, м'яса - на 6 п.п., до 63%, молока - на 2 п.п., до 61%, овочів - на 1 п.п., до 48%. Одним із ключових показників є частка імпорту в структурі споживання, яка не повинна перевищувати 30%. У загальному об'ємі споживання риби імпортна продукція склала 71,3% (у 2007 році - 71,1%), фруктів - 61,4% (64%), рослинного масла (закупівля пальмового масла для харчової галузі) - 64,7% (56,5%). "Ці продукти харчування виробляються в Україні в малому об'ємі, і зміни можливі лише в середньостроковій перспективі", - повідомили в Мінекономіки. Різке збільшення частки імпорту м'яса з 11,5% до 23,5% унаслідок падіння внутрішнього виробництва м'ясної сировини та зростання попиту викликало стурбованість експертів міністерства. Ще однією причиною зростання імпорту називається зниження митних зборів після вступу України до СОТ у травні 2008 року. Цим чинником в міністерстві пояснюють зростання частки імпортних овочів - з 2,9% до 6%. "Такі показники, особливо відносно м'ясопродуктів, викликають тривогу. Вони показують, що нам необхідно відновлювати м'ясне виробництво і більше уваги приділяти парниковому овочівництву", - сказано в звіті міністерства. У меншій мірі збільшилася частка імпортного цукру - з 1,3% до 4,8%. "Ця ситуація не матиме продовження, тим більше що частка імпорту вкрай невелика", - впевнені експерти Мінекономіки. Однак експерти сумніваються в можливості зниження частки імпорту в 2009 р. Водночас за даними Держкомстату, в I кварталі цього року частка продажів українських продуктів харчування в роздрібних торгових мережах склала 88% при показнику за весь 2008 рік 88,2%.