ua en ru

Індекси РФ завершили торги у мінімумів дня, сильно впали металурги

Російські фондові індекси завершили торги понеділка у мінімальних значень сесії, а найбільш помітні розпродажі торкнулися металургійного сектора, зокрема акцій " Евраза " і " Мечела", передає Reuters.

Російські фондові індекси завершили торги понеділка у мінімальних значень сесії, а найбільш помітні розпродажі торкнулися металургійного сектора, зокрема акцій " Евраза " і " Мечела", передає Reuters.

За підсумками дня індекс ММВБ втратив 1,3% від рівня закриття п'ятниці, скотившись до 1.412 пунктів. Індекс РТС знизився на 1,63% до 1.151 пункту.

"Сьогодні можна відзначити хіба що більшу продаж в акції Норнікеля - ціни на нікель знизилися, пробили свої рівні підтримки", - сказав Андрій Ярних, що відповідає за роботу з клієнтами UBS.

Котирування Норнікеля за сесію втратили 4,2% до 7.169 рублів, досягнувши найбільш низького рівня за вересень.
Ціни на нікель на Лондонській біржі металів (LME) впали сьогодні на 3,5%.

Більш серйозне падіння зазнали сьогодні представники чорної металургії.

Нагадування про загрозу банкрутства Мечела ще раз вдарило по котируваннях обтяженої боргами компанії. У п'ятницю розписки Мечела в США досягли історичного мінімуму, а сьогодні втратили від тієї ціни 20% до 1,16 дол. Слідом за ADR локальні папери гірничо-металургійної компанії впали на 22% до 27,3 рубля.

Ярних вважає, що додатковий привід для продажу дав у п'ятницю глава ВТБ. Андрій Костін сказав журналістам про те, що держбанк, один з кредиторів гірничо-металургійного холдингу, може звернутися до суду, оскільки Мечел відхиляє варіант конвертації боргу в акції.

Мечел пояснив сьогоднішнє різке падіння власних акцій чутками навколо переговорного процесу щодо реструктуризації заборгованості та повідомив, що докладає всі зусилля для досягнення рішення, яке влаштувало б усі сторони.

Акції компанії різко подешевшали майже на 15% від попереднього закриття. У минулу п'ятницю компанія оголосила про готовність провести IPO північноамериканських активів, і трейдери не виключають, що зростання котирувань Компанії в попередні місяці міг бути обумовлений цим корпоративним подією.

Ринкова капіталізація Компанії зросла на 180% з середини березня, коли папери разом з ринком досягли багаторічного мінімуму.
Всі "блакитні фішки" опустилися нижче цін попереднього закриття.

"Не бачу жодної причини для зростання російського ринку. Що стосується поганих новин, то їх кількість тільки зростає з кожним днем. Як і раніше турбує ситуація навколо голови АФК " Система " (Володимира Євтушенкова), пропоновані обмеження на частку іноземців в ЗМІ, а також обмеження в інтернеті", - сказав співробітник відділу продажів великої російської інвесткомпанії.

На котирування Алроса надало додатковий вплив повідомлення компанії про звільнення Федора Андрєєва з посади президента. Акції майже всю сесію протрималися у 37 рублів - на 3% нижче попереднього закриття.

Угоди з акціями МТС на основному ринку біржі з сьогоднішнього дня не укладаються, хоча запланована припинення, як повідомляв емітент, має відбутися 25 вересня.

"Акції МТС вже по суті тільки на позабіржовому ринку, домовившись з контрагентом. Через біржу можна провести операції в режимі T+0, з розрахунками в той же день, а не як зазвичай T+2", - сказав трейдер Універ Капіталу Павло Коришев.

Торги акціями МТС не будуть проводитися до 3 жовтня у зв'язку із закінченням реорганізації "дочок". У період зупинення торгів акціями компанії на Московській біржі у банку-депозитарію не буде технічної можливості конвертувати ADR у звичайні акції, повідомила МТС.

Котирування АФК Системи продовжують падіння. Акції холдингу сьогодні опустилися ще на 3,4% до 22,1 рубля, а з того моменту, як власник компанії Євтушенков опинився під домашнім арештом, ринкова капіталізації Системи скоротилася більш ніж на 38%.

Нагадаємо, сьогодні торги на російському ринку акцій почалися зниженням фондових індексів.